De ce contează dobânda interbancară denumită ROBOR?
De ce creşte ROBOR
Analistii se așteptată la o întărire a politicii monetare, probabil începând cu finalul anului curent. Conform AFBAR, dobânzile nominale anticipate sunt net inferioare ratei anticipate a inflației ceea ce conduce la anticipații de dobânzi real negative până cel puțin la finalul anului următor.
„Aceste rate real negative ale dobânzii pot genera un impact negativ asupra economisirii în moneda locală și asupra atractivității activelor denominate în moneda locală”, afirma recent Adrian Codîrlașu, vicepreședintele AAFBR.
Iancu Gudă, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar Bancari a declarat pentru Stirile PRoTV – „Probabil ca ROBORUL, foarte important în calculul costului creditelor, se va dubla până la sfârşitului anului curent.”
Cum a evoluat ROBOR în ultimul an
Dobânzile interbancare au scăzut puternic în toamna anului trecut. Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an. Până la finalul lunii octombrie 2016, indicele a „pendulat” între valori de 0,70 şi 0,80% an.
Dobânzile au reintrat pe o traiectorie ascendentă de la finalul lunii octombrie 2016.
„Indicatorul Robor la 3 luni, în funcție de care se calculează dobânzile la cele mai multe credite în lei, a urcat marți, în prima ședință interbancară de după Crăciun, până la 0,90% pe an, nivel maxim din 25 ianuarie, de la 0,85% în ședința precedentă, arata datele BNR”, anunța BankingNews.ro în decembrie 2016.
Pe parcusul acestui an, indicele ROBOR a atins valori de 0,80-0,90% /an. De exemplu, în 6 Martie 2017, indicele ROBOR avea valoarea de 0,81%.
Astăzi, 5 septembrie 2017, ROBOR atinge un maxim de 0,94%/ an.
Dacă trendul se pastrează, toate creditele în lei cu dobandă variabilă se scumpesc. Şi împrumuturile acordate prin Programul Prima Casă vor avea rate mai mari din luna octombrie. Pentru creditele acordate prin program, dobânda se calculează în funcţie de ROBOR la trei luni, plus o marjă de 2%.
Robor crește, rata lunară crește
“Cred că în primul trimestru al anului viitor, vom vedea un ROBOR la 3 luni şi peste 1,5%. Totul depinde foarte mult şi de deciziile Băncii Centrale Europene”, spunea recent Ciprian Dascălu, economist şef al ING Bank.
Dacă luăm în calcul o majorare de până la 1,5% a indicelui ROBOR, la un credit pentru Prima Casă, o rată lunară poate să urce cu până la 10 procente, iar valoarea totală de rambursat poate să crească şi cu 10.000 de euro, echivalent în lei.
Cu alte cuvinte, asistăm la sfârşitul epocii creditelor în lei la costuri minime istorice. În acest caz, populaţia şi firmele din Romania urmează să se împrumute mai scump în următoarea perioadă, dupa ce, în ultimul an, au beneficiat de cele mai mici dobanzi din istorie pentru împrumuturile în lei.
Inedit
Maximul istoric pentru indicele ROBOR – de 133,73% – a fost atins in data de 3 februarie 1998, reiese din datele BNR.
Poţi analiza evoluţia indicelui ROBOR – începand cu data de 1 august 1995 – AICI