Rezerva Federală Americană a mărit dobânda de referinţă pentru prima oară anul acesta şi a estimat o creştere mai abruptă a costurilor de împrumut în 2017, spunând că aşteptările de inflaţie au crescut considerabil, potrivit Bloomberg.
Fed a majorat dobânda cheie, de la 0,25%-0,5% la 0,5%-0,75%.
La ultima ședință din 2016 FED a revizuit în sus scenariul macro-econometric central de previziune pe termen mediu, a majorat rata de dobândă de referință (la 0.50%-0.75%) și a semnalat un proces mai agresiv de normalizare a politicii monetare.
“Avansul numărului de locuri de muncă a fost substanțial, iar rata șomajului a scăzut. Cheltuielile gospodăriilor au crescut moderat, dar investițiile în mijloace fixe ale firmelor au rămas slabe. Inflația a crescut de la începutul anului, dar rămâne sub obiectivul pe termen lung al Comitetului, de 2%, ceea ce reflectă, parțial, scăderea prețurilor la energie și importuri”, potrivit comunicatului de presă al FED.
Cu sau fără implicații pe piața financiară din România?
La aceasta intrebare a raspuns fostul bancher Florin Citu, analist financiar. Citu explica, pe pagina personala de Facebook, ce implicatii poate avea masura, la ce ar trebui sa fim atenti: „atunci cand SUA se va gripa noi vom face iar atac de cord”.
Iata opinia analistului:
„Banca centrala a SUA (FED) a crescut ieri dobanda de politica monetara.
Implicatii:
1) Pentru ei este semnalul ca sunt pe ultima suta de metri in aceasta perioada de crestere economica. Cat o sa dureze nu stim, dar daca banca centrala apasa pe frana nu suntem departe.
2) Pentru UE nu este bine. Economia UE nu si-a revenit dupa criza din 2008 si faptul ca SUA vede deja sfarsitul acestei perioade de crestere reprezinta o veste proasta. Sper sa nu se panicheze birocratii si sa inceapa iar cu subventii si iertari de datorii.
3) Pentru noi deocamdata nu sunt implicatii majore. Poate putina volatilitate pe pietele financiare. DAR, foarte important, este semnalul pentru noi ca trebuie sa fim atenti cum asezam economia in perioada urmatoare. Cheltuieli publice peramanente in crestere, deficit bugetar in crestere, datorie publica in crestere – fragilizeaza economia iar atunci cand SUA se va gripa noi vom face iar atac de cord. Asa ca trebuie sa facem opusul- sa stopam cresterea cheltuielilor permanente, a deficitului bugetar si a datoriei publice.„