Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Dezvoltarea economiei fără creditare este ca dorința unui sportiv de a atinge performanța mondială fără niciun fel de antrenament
Share
Notification Show More
Latest News
„Taraba cu Parale” ajunge la Mamaia: Lecții interactive de educație financiară pentru turiști și localnici între 11 și 13 iulie
Stiri de top
Cea mai importantă conversație E ȘI despre pepeni. BCR, împreună cu BCR Social Finance, deschide conversația despre protejarea identității locale în agricultură și susținerea fermierilor din Dăbuleni. Nicoleta Deliu-Pașol: ”Avem nevoie să deschidem conversații reale despre rolul economiei în viața comunităților”
Stiri de top
Cinci companii românești sunt în proces de extindere internațională după prima ediție MoonShotX. Programul continuă din toamnă cu o nouă ediție. Cristian Sporiș, Raiffeisen Bank: ”Ne dorim să dăm acest exemplu – că firmele românești pot concura cu succes cu alte companii globale”
Stiri de top
Exim Banca Românească rupe tăcerea: „Nicio ilegalitate, nicio finanțare de la stat. Schimbarea sediul – management strategic”
Stiri de top
Bulgaria adoptă euro în 2026. Care sunt avantajele și dezavantajele? Descoperă povestea vecinilor care începe cu prăbușirea economică din 1997 — anul în care leva s-a legat pentru totdeauna de moneda europeană
Analize Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Opinii > Dezvoltarea economiei fără creditare este ca dorința unui sportiv de a atinge performanța mondială fără niciun fel de antrenament
OpiniiTop news

Dezvoltarea economiei fără creditare este ca dorința unui sportiv de a atinge performanța mondială fără niciun fel de antrenament

Gabriela Folcuț
Last updated: 20/05/2019 10:08
Gabriela Folcuț 6 ani ago
Share
SHARE

Gradul de intermediere financiară a ajuns deja o marotă în România, ceea ce poate reprezenta un element pozitiv dacă subiectul ajunge să fie tratat de o manieră constructivă, inclusiv în dialogul public. Trebuie să trecem de la stadiul de problemă la cel de soluții pe care să le și implementăm. Cert este că, la unison, atât industria bancară cât și autoritățile vor să adopte măsuri care să conducă la creșterea intermedierii financiare. Aici se impune o nuanțare: creditarea neguvernamentală a avansat la nivel de sold cu 8% anul trecut, însă creditele noi acordate de bănci au o viteză de creștere de double digits. Chiar și la nivel de sold, creditarea în monedă națională pe zona populației a înregistrat o rată de creștere de peste 18% în luna februarie comparativ cu luna similară a anului trecut. De menționat că aceste cifre sunt înregistrate înainte de plata primei tranșe a taxei pe activele financiare.

Există suficient spațiu pentru a crește intermedierea financiară în România, iar un prim pas în acest sens este inițierea unui dialog deschis cu toți factorii decizionali în care să fie identificate toate soluțiile concrete ce trebuie implementate.

Cu un grad al intermedierii financiare (credit neguvernamental în PIB) de puțin peste 25%, România se situează la mai puțin de o treime din media UE, de 83%, în ceea ce privește intermedierea financiară, dar și în urma țărilor cu economii emergente cum sunt Polonia și Cehia cu 52% și Bulgaria cu 51%. Intermedierea financiară s-a redus cu o treime de la nivelul înregistrat în urmă cu opt ani. Un studiu privind creșterea intermedierii financiare în România realizat de PricewaterhouseCoopers arată că scăderea acesteia a fost generată de un cumul de factori, cei mai importanți fiind volatilitatea cadrului legislativ și situația economică precară a IMM-urilor (capitaluri negative, profitabilitate și lichidate în declin). La descreșterea cifrei intermedierii financiare a contribuit și procesul de curățare a bilanțurilor de credite neperformante demarat de instituțiile bancare în perioada imediat următoare crizei. România poate fi considerată ca fiind un „best practice” în rândul statelor europene. S-a ajuns de la 1 din 4 credite care era neperformant la nivelul anului 2014 la stadiul la care 1 din 20 credite este neperformant la nivelul anului 2019.

Intermedierea financiară este gâtuită de cadrul legislativ impredictibil și uneori advers pe zona financiară, de nivelul crescut al îndatorării pe fondul veniturilor reduse, de fenomenul masiv al emigrației, de nivelul scăzut al educației financiare și de slaba dezvoltare a componentei antreprenoriale autohtone, cel puțin în parte.

De unde trebuie să începem? Pentru a crește gradul de intermediere financiară, băncile au nevoie de predictibilitate legislativă, capital, lichiditate și clienți bancabili.

Impredictibilitatea cadrului legislativ este unul dintre principalele aspecte sancționate de investitori. Efervescența legislativă care nu este în linie cu abordarea europeană ar trebui să fie conștientizată și atent implementată cu condiția să nu conducă la producerea unui dezechilibru între părți. În ultimii 5 ani s-au adoptat aproximativ 50 de legi noi pe zona bancară, care au sporit nivelul de impredictibilitate a mediului economic și au crescut riscul perceput de investitori, din care cinci legi au fost declarate neconstituționale de Curtea Constituțională. România, la fel ca orice al stat din Uniunea Europeană, trebuie să beneficieze de ”the same level playing field” în materie de legiferare pe zona bancară. Statele care continuă să aplice abordări proprii, care nu sunt în linie cu abordarea europeană, continuă să îndepărteze cadrul legislativ de cel european, în defavoarea cetățenilor. O dozare corespunzătoare a modalității în care statele pot alege să legifereze, pornind de la cadrul care ar trebui să fie unic, trebuie urmărită. Confruntată cu fenomenul migrației, cu discrepanțele în materie de bunăstare economică în rândul populației și privind clasa antreprenorială, în anumite țări, Uniunea Europeană ar trebui să-și cadențeze pașii astfel încât, printr-o politică generală la nivel înalt, să creeze cadrul unitar pe care statele, în special cele emergente, să-l aplice uniform. Diferențele mari de reglementare între state generează consecințe adverse, inclusiv în ceea ce privește costurile. Costurile operaționale mai mari sunt absorbite mai greu din cauza efectului de scală nefavorabil (grad scăzut de intermediere financiară). Dacă se adaugă costuri cu riscuri mai mari, determinate de o rată ridicată a creditelor neperformante și o inflație mai mare, atunci avem rețeta nemulțumirii.

Ce măsuri se impun? În primul rând o legislație clară, predictibilă care să asigure creditorii de recuperarea, în cel mai scurt timp, a sumelor integrale plasate în credite în momentul în care acestea devin neperformante. Vorbim de disciplina financiară. Trebuie evitați acei factori care stimulează creșterea inflației, soluția fiind în mâna autorităților.

În ceea ce privește capitalizarea și lichiditatea, sistemul bancar este solid, nivelul de capitalizare fiind dublu față de pragul solicitat, de aproape de 20%, iar lichiditatea imediată este ridicată, de 37%.

În perioada 2008-2016, băncile și-au crescut capitalurile proprii cu aproximativ 3,5 miliarde de euro, din care 23% au reprezentat profit reinvestit. Profitul cumulat în aceeași perioadă a fost de 1,3 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că profitul reinvestit a reprezentat aproximativ 60%, potrivit studiului privind creșterea intermedierii financiare în România realizat de PricewaterhouseCoopers. Subliniez aici, încă o dată: timp de aproape un deceniu, mai mult de jumătate din profit, 60%, a fost păstrat în România la capital tocmai ca băncile să poată continua creditarea. Ca atare, pentru a menține creșterea sustenabilă a creditării, trebuie eliminate orice măsuri consumatoare de capital, cum este taxa pe activele financiare. Introducerea taxei pe activele financiare ale băncilor nu este oportună pentru dezvoltarea economiei naționale și prosperitatea cetățenilor săi, cu atât mai mult cu cât taxarea creditării contravine obiectivului de creștere a intermedierii financiare și de reducere a dobânzilor.

În urma consultărilor anterioare purtate cu Ministerul Finanțelor Publice, cu privire la taxa pe activele financiare, s-a ajuns la o formă mai suportabilă care limitează impactul negativ, de la o formă total dăunătoare pentru economie. Totuși, comunitatea bancară consideră că este o formulă mult prea complexă, greu predictibilă, care poate genera efecte negative asupra creditării. În situația menținerii taxei, mai sunt alte considerente care, în opinia noastră, trebuie luate în considerare pentru atingerea obiectului comun de creștere a intermedierii financiare.

Un exemplu în acest sens este limitarea taxei pe active datorată de o instituție bancară la nivelul maxim al impozitului pe profit datorat pentru anul respectiv. Acest aspect oferă băncilor predictibilitate, capacitate de capitalizare pe baza profitului obținut și va crea stimulul necesar atingerii țintelor urmărite de creștere a intermedierii financiare.

La fel de important, pe lângă capital și lichiditate, sunt necesare creșterea bancabilității firmelor și dezvoltarea de soluții de garantare a creditelor pentru IMM-uri. În România, capabilitatea firmelor de a accesa credite este ca pielea de leopard.

Când se pune problema accesării de finanțare, studiile arată că firmele se confruntă cu probleme precum insuficiența garanțiilor eligibile, lipsa de know-how pentru a structura proiecte viabile din punct de vedere financiar, subcapitalizarea companiilor (în România, 40% din companii au capital negativ), birocrație, proceduri excesive de obținere a fondurilor UE și un nivel scăzut de educație financiară. Raportul între creditul comercial și creditul financiar este de aproximativ 3:1, ceea ce crește riscul de blocaj financiar și de insolvență. Și în acest caz, soluția este tot una de natură legislativă.

În concluzie, se impune inițierea unui dialog deschis cu toți factorii decizionali cât mai curând posibil. Dezvoltarea economiei fără creditare este echivalentă cu dorința unui sportiv de a atinge performanța mondială fără niciun fel de antrenament. O intermediere financiară scăzută generează consecințe în rândul populației ca reducerea avuției nete și adâncirea diferențelor dintre clasele sociale, precum și creșterea migrației. Din fericire, suntem cu toții conștienți că numai creditul este soluția pentru a reduce decalajele.

You Might Also Like

„Taraba cu Parale” ajunge la Mamaia: Lecții interactive de educație financiară pentru turiști și localnici între 11 și 13 iulie

Topul băncilor după active în 2024. Raportul BNR dă peste cap toate calculele inițiale: surpriza vine de la CEC Bank, care și-a consolidat poziția a treia, consemnând cea mai puternică creștere. Banca Transilvania, BCR și Raiffeisen Bank – celelalte bănci care au făcut furori. UniCredit Bank nu poate ajunge deocamdată pe podium nici după fuziunea cu Alpha Bank

Ai primit un mesaj ciudat de la „bancă”? Poate fi o fraudă care te lasă fără bani și fără control. Sfatul specialiștilor despre cum recunoști tentativele de fraudă bancară și ce poți face dacă ai fost păcălit

Copiii intră în vacanță, hackerii nu: Sfaturi de la Asociația Română a Băncilor pentru siguranța online în familie

De ce are România nevoie de o bancă de dezvoltare? Dan Sandu, CEO, explică: BID este o instituție creată cu misiunea clară de a reduce dezechilibrele acolo unde piața bancară nu reușește singură

TAGGED: ARB, Gabriela Folcut, intermediere financiara, Asociatia Romana a Bancilor, creditare
Gabriela Folcuț 20/05/2019
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Gabriela Folcuț
Gabriela Folcuț este Director Executiv în cadrul Asociației Române a Băncilor.
Previous Article BCR va lansa anul acesta plata cu telefonul mobil și se așteaptă să depășească cifra de 700.000 de utilizatori pentru platforma George
Next Article Raiffeisen Bank oferă dobânzi promoționale pentru depozitele în lei, de până la 2,50% pe an

– Publicitate –

- Advertisement -
Ad image
- Publicitate -
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

„Taraba cu Parale” ajunge la Mamaia: Lecții interactive de educație financiară pentru turiști și localnici între 11 și 13 iulie

4 ore ago

Topul băncilor după active în 2024. Raportul BNR dă peste cap toate calculele inițiale: surpriza vine de la CEC Bank, care și-a consolidat poziția a treia, consemnând cea mai puternică creștere. Banca Transilvania, BCR și Raiffeisen Bank – celelalte bănci care au făcut furori. UniCredit Bank nu poate ajunge deocamdată pe podium nici după fuziunea cu Alpha Bank

2 săptămâni ago

Ai primit un mesaj ciudat de la „bancă”? Poate fi o fraudă care te lasă fără bani și fără control. Sfatul specialiștilor despre cum recunoști tentativele de fraudă bancară și ce poți face dacă ai fost păcălit

4 săptămâni ago

Copiii intră în vacanță, hackerii nu: Sfaturi de la Asociația Română a Băncilor pentru siguranța online în familie

o lună ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?