Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 104/2018 care vizează implementarea programului guvernamental „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar” pentru minori, conform Mediafax.
Preşedintele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, Ion Ghizdeanu, a declarat, miercuri, la dezbaterile parlamentare privind aprobarea OUG de implementare a programului „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar” pentru minori, că sunt 10.300 conturi deja deschise.
Cont Junior pentru fiecare copil. Teoretic. În realitate, este doar un singur cont la Trezoreria Sectorului I, în care se varsă toţi banii. Doar chitanţa de depunere e dovada depunerii, pentru că nu există niciun act care să lege titularul de acest depozit.
Autorităţile spun că aceste conturi se activează doar atunci când sunt depuşi primii bani. „Nu există judeţ unde să nu fie peste 100-200 de conturi deschise doar după două luni de funcţionare”, a mai informat Ion Ghizdeanu.
„Programul guvernamental „gROwth- Contul individual de economii Junior Centenar” are ca obiect înființarea unui cont special de economisire sub forma de depozit. Titularul contului individual de economii Junior Centenar poate fi orice copil care îndeplinește cumulativ următoarele condiții: este cetățean român; nu a împlinit vârsta de 18 ani. Contul individual de economii Junior Centenar se deschide pe numele copilului, automat la unitățile Trezoreriei Statului, fără a fi necesară o cerere din partea unuia dintre părinți, din partea reprezentantului legal al copilului sau a împuternicitului acestuia”, se arată în proiectul de lege aprobarea OUG de implementare a programului „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar” adoptat miercuri de Camera Deputaților.
Statul oferă o dobânda de 3%, dobândă anulată de inflație
Legea prevede o depunere anuală de minimum 1.200 de lei pe an (o medie de 100 de lei pe lună), iar copilul primește o dobânda de 3%/an, precum și o primă în valoare de 600 de lei. Dacă am fi primit dobânda anul trecut, am fi scos cu 1,7% mai puţini bani decât am depus, din cauza inflaţiei.
Economiștii consideră că vorbim de o schemă de acumulare a statului prin care ia bani de la cetăţeni şi virează dobânda peste 18 ani.