Banca Naţională a României a anunţat, miercuri, un curs de referinţă de 4,7776 lei/euro, în creştere cu 0,04% faţă de valoarea atinsă marţi. Aceasta este a treia zi consecutiv în care euro atinge un nou nivel record în raport cu leul.
Marţi, cursul euro a urcat cu 0.06%, la 4.7759 lei.
De ce crește cursul euro și ce urmează
Căderea leului are loc din cauza importurilor tot mai mari pe care companiile le fac în această perioadă de dinaintea sărbătorilor, când românii cumpără foarte multe bunuri care nu sunt produse în ţară.
Cum ne afectează importurile?
Cheltuielile tot mai mari pe care românii le fac spre final de an pun presiune pe inflație, deci asistăm la majorarea prețurilor în lei ale bunurilor produse în România, iar în extern pe cursul de schimb. Deci bunurile importate devin mai scumpe prin faptul că leul se depreciază față de moneda unică.
Scumpirea euro e legată de proviziile făcute de companii înaintea sărbătorilor, spun economiștii.
Iancu Guda, presidente AAFBR, explică cauza principală a deprecierii monedei nationale: creșterea deficitului comercial din cauza politicilor guvernamentale din ultimii 3 ani.
Potrvit analistului, “importurile au crescut din cauza excesului de cerere peste oferta domestică, alimentând presiuni asupra monedei naționale (plătim mai multă valută la import decat încasăm la export), cererea neta de valuta fiind aproape 100 mld EUR in ultimul deceniu.
Importurile au fost alimentate de cresterea excesiva de salarii din sectorul public (+60% in ultimii 3 ani, cauzand deficite fiscale record finantate pe datorie si reducand la minim istoric bugetul pentru investitii)”.
Iancu Guda mai explică: „Deprecierea este oarecum sezonieră în perioada de dinaintea sărbătorilor de iarnă, când foarte multe companii își fac stocuri, importă masiv pentru perioada care urmează, din păcate nu mai există acele repatrieri de bani. Emigranții care pleacă din România nu mai trimit la fel de mulți bani în țară deoarece pleacă împreună cu familiile. Și din păcate avem acel puseu de creștere care va continuă inclusiv anul viitor”, a spus Guda pentru Stirile ProTV.
Există o presiune pe curs iar la aceasta se adaugă cu siguranţă şi importurile mari pentru finalul anului, inclusiv cele aferente Black Friday, spune și Dan Suciu, BNR.
“Există în mod evident o presiune pe curs care vine din deficitul comercial. Am publicat recent noile date care arată o accentuare a deficitului comercial. Deci un necesar de valută pentru schimburile comerciale crescut. Să nu uităm că în această perioadă avem şi evenimente comerciale care aduc importuri suplimentare, apropo de Black Friday zilele acestea, cu volume foarte mari de tranzacţii anunţate cu bunuri din import. Acesta este o situaţie de fond care a dus la această evoluţie a cursului, care, în cifre absolute e totuşi marginală. În plus, e necesară clarificarea situaţiei bugetare care pare mai complicată decât se anticipa”, a spus Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR pentru Agerpres.
Ce urmează? Noi scumpiri, afirmă specialiştii
Potrivit analiștilor CFA România leul se va deprecia către 4,79 sau chiar mai mult pentru următoarele șase luni, iar estimările pentru următoarele 12 luni se duc chiar spre un curs de 4,85 lei.
Un euro puternic înseamnă automat bunuri importate mai scumpe, rate mai mari pentru debitorii cu credite în euro, locuințe mai scumpe, chirii mai mari și în general facturi mai mari.