În discursul susținut în deschiderea conferinței BNR-BEI la București Guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, consideră că accelerarea prudentă a creditării companiilor mici și mijlocii constituie o oportunitate pentru dezvoltarea sustenabilă a economiei.
Conform unui studiu realizat de Banca Europeană de Investiții deciziile investiționale ale companiilor autohtone sunt nefavorabil influențate de tensiunile politice, cadrul de reglementare și nivelul redus al productivității muncii.
România se confruntă de circa doi ani cu o creştere mai rapidă a importurilor, pe fondul stimulării consumului, în contextul în care IMM-urile au o mare nevoie de credite de investiţii, iar băncile trebuie să fie mai eficiente în acordarea acestor credite, a avertizat Mugur Isărescu.
”Exista riscul ca invesţiile să nu fie finanţate (…) Există o atmosferă proastă, de neîncredere. Dacă nu vom finanţa invesţiile, ele nu au cum să crească, nu avem cum să ieşim din acest dezechilibru. Importurile cresc mai repede decât exporturile de doi ani, este clar că economia este uşor dezechilibrată. Prin finanţarea consumului, finanţăm locuri de muncă în exterior. Există un potenţial substanţial de creditare dacă reformele struturale vor face bancabile mai multe companii”, a afirmat Isărescu.
Pe de altă parte, finanțarea pare să nu mai fie o problemă pentru companii (doar 12% din firmele incluse în studiu au raportat constrângeri din perspectiva accesului la finanțare).
Numărul companiilor intrate în insolvență s-a diminuat cu 11.5% an/an în primele cinci luni, conform Registrului Comerțului, pe fondul ameliorării climatului macro-financiar.