Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, a lansat ieri un nou apel către bancheri să finanţeze economia, considerand ca băncile pot fi un catalizator al reformelor structurale pentru că pot face o selecţie în finanţarea firmelor competitive. Acesta a afirmat că există un potențial de creditare dacă reformele structurale vor face bancabile mai multe companii.
Guvernatorul a menționat faptul că, dacă se va continua prin blamarea băncilor pentru comportamente trecute, ne vom „adânci într-o mocirlă a vinovățiilor”.
”Dacă tot blamăm bancile pentru probleme trecute ne adâncim într-o mocirlă. (…) Adevărat, băncile au subevaluat riscul în trecut şi trebuie să-şi vadă de lungul nasului. Dar eu nu ştiu sistem de piaţă efient fără intermediere financiară. (…) Acum economisim mai mult decât împrumutăm, ce facem, devenim exportatori de capital? Daca nu ar lua nici statul bani să finanţeze deficitul, ar trebui să exportăm capital. Dincolo de păcatele lor (…) băncile sunt esenţiale pentru funcţionarea unei economii de piaţă”, a afirmat Isărescu.
Ce pot face băncile pentru clienţi?
Mugur Isărescu reiterează ideea că băncile mai au multe de făcut pentru a recâştiga încrederea clienţilor, pentru a creşte eficienţa angajaţilor şi pentru a ”se apropia de client în înţelesul adânc, nu de compătimire”.
”Băncile trebuie să priceapă care sunt problemele clienţilor, să caute soluţii reale. În credit nu funcţionează o singură regulă pentru toţi clienţii. Adaptarea şi flexiblitatea nu intră în conflict cu prudenţa”, a mai precizat Mugur Isărescu, citat de .News.ro.