Consiliul de administrație al BNR a hotărât, astăzi, să mențină dobânda-cheie la nivelul de 6,50% pe an, în condiții de incertitudine ridicate.
Cum traducem acest mesaj de la BNR?
Decizia vine în contextul în care inflația a scăzut ușor la începutul anului, iar cifrele privind creşterea economică sunt mai degrabă modeste, arată datele publicate vineri de Institutul Național de Statistică, citate de BankingNews.ro AICI.
Reamintesc că în 2024, Banca centrală decidea, în două rânduri, scăderea ratei dobânzii cheie (iulie și august) de la 7% pe an la 6,5% pe an.
Unii economiști vorbesc apăsat despre recesiune, în 2025, în contextul celor mai recente date -creșterea economică anemică anunțată de INS, schimbări în politica fiscală și chiar evenimente geopolitice care bat la ușa noastră.
În acest context complicat, cu o inflație persistentă ce poate râmâne în intervalul de 4,5- 5% la final de 2025 (sunt decizii de luat care pot afecta inflația și creșterea economică), fără să avem un orizont privind tendința dezinflaționistă, ce urmeză pentru românii cu credite?
Este tot mai clar că dobânzile pentru creditele noi ce vor fi acordate în acest an vor rămâne aproximativ la nivelul actual. Implicit ratele la bancă pentru împrumuturile deja acordate vor rămâne la un nivel ridicat în următoarea perioadă, cel puțin până în vară când, economiștii consideră că este posibilă o primă reducere a dobânzii de 0,25 pb. Economiștii vorbesc de reduceri succesive, în anumite condiții, ceea ce va aduce, acolo unde este cazul (pentru creditele cu dobânzi variabile), la o ușoară reducere a ratelor.
Situația va râmâne complicată și pentru companiile cu împrumturi, în contextul unor condițiile economice grele, dublate de inflație. Vor exista probleme la returnarea creditelor, iar cei care au ales garanţiile stat vor fi tot mai presați. Cum dobânzile râmân neschimbate – mulți antreprenori au anticipat scăderi de dobânzi și costuri -ratele creditelor vor pune presiune pe business-uri și bugetele firmelor.
De ce nu sunt alarmante cifrele privind creditele neperformante?
Creditele neperfomante au crescut ușor pe final de an, însă nu alarmant – rata creditelor neperformante a început să crească ușor în 2024, la 2,46% față de 2,37% în 2023. Datele BNR indică că riscul dobânzii este limitat pentru creditele de consum, dat fiind faptul că majoritatea acestor credite (70% septembrie 2024, BNR) sunt acordate cu dobândă fixă pe toată durata creditului.
Stăm ușor diferit la creditele imobiliare. Cea mai însemnată proporție a creditelor în stoc este
acordată cu dobândă variabilă (61% septembrie 2024).
Astfel, acest an găsește sistemul bancar mai rezilient, însă, la final de 2025, dacă dobânzile se vor menține la un nivel mai ridicat decât anticipațiile, rata creditelor neperformante este posibil să crească ușor.
Cât despre românii cu depozite la bancă, aceștia vor respira ușurați dacă dobânda se va păstra, sau, în cel mai bun caz, vor „vâna” o ofertă mai bună la altă instituție (dacă depozitul ajunge la termen, altfel pierde bani!). Dacă economiile tale pot merge către investiții, se pare că Guvernul are nevoie de ele – așa că poți obține dobânzi de aproape 8%, fără bătăi de cap și taxe.
România va trece, în următorii ani, prin frământări și schimbări. Statul va cauta soluții pentru a achita factura dezmățului electoral. Tu cum te protejezi?
Este deja clar că statul va pune taxe mai multe pe veniturile noastre. Taxa pe stâlp va fi decisă până la finalul lunii martie 2025. Din a doua parte a anului este tot mai posibil să apară noi taxe, economiștii vorbesc despre „comasarea” unor impozite – impozitul pe venit de 10% ar putea fi comasat cu contribuția la sănătate tot de 10%.
Din 2026, sunt prevăzute și taxe mai mari pe propietate, apartamente, case – guvernul vrea bani la valoare lor, nu la suprafață. Între timp, se vorbește și despre alte majorări cum ar fi creșterea TVA, creșterea taxei pe dividende.
În concluzie, următorii ani vor fi marcați de instabilitate economică și posibile tensiuni politice, iar economisirea devine o necesitate, nu doar o opțiune. Inflația crescută, fluctuațiile piețelor financiare, apariția unor noi taxe dar și incertitudinea geopolitică vor pune presiune pe bugetele noastre, iar gestionarea eficientă a resurselor financiare este crucială.
Avem nevoie de economii într-un fond de urgență pentru a face față unor eventuale dificultăți financiare, dar și de reducerea cheltuielile neesențiale, un adevărat „colac de salvare”.
Economisirea – „colac de salvare” în vremuri grele
Da, mișcarea inteligentă rămâne economisirea! Fie că vei cumpăra titluri de stat, sau economisești într-un depozit la bancă, doar tu poți avea grijă de tine și pentru asta ai nevoie un colac de salvare!