Internet Banking -ul este cel mai simplu, sigur si usor de utilizat instrument bancar prin care sa-ti gestionezi bugetul propriu.Prin acest serviciu poti face operatiuni bancare 24 de ore din 24, 7 zile din 7, oriunde te-ai afla. Ai nevoie doar de acces la un calculator conectat la internet si dispozitivul de autentificare.
Din ce in ce mai multe banci romanesti ofera clientilor acest serviciu la costuri mult mai mici decat cheltuielile pe care le-ai avea cu deplasarea la banca. Folosind un serviciu de Internet Banking poti verifica situatia produselor tale bancare (ex: credite, depozite etc) sau poti face plati si transferuri.
Ce operatiuni pot sa fac prin Internet Banking?
Printre cele mai populare servicii oferite prin Internet Banking se afla:
* Plati in Lei si valuta – acestea pot fi facute catre diversi parteneri de afaceri, rude, prieteni sau furnizori de servicii;
* Plati in Lei catre furnizorii de utilitati – pentru a-ti plati mai simplu si mai rapid facturile la utilitati (gaze, curent, telefonie etc), poti folosi sabloanele de plata predefinite, iti poti activa optiunea de Direct Debit, iar factura se va plati automat in fiecare luna;
* Transferuri intre conturi proprii;
* Schimb valutar;
* Constituire depozite la termen;
* Extrase;
* Plata ratelor la credite.
Siguranta si confort
Serviciile de Internet Banking ofera protectie clientilor, doar cel care solicita acest tip de serviciu avand acces la contul bancar. Confidentialitatea datelor este asigurata de banca, gratie masurilor stricte de securitate. Acestea includ: certificate digitale, elementele de identificare securizate individual (numele de utilizator si parola confidentiale, pentru verificarea identitatii tale) si coduri unice pentru autentificare si autorizarea tranzactiilor.
Daca o alta persoana incearca sa acceseze contul tau, utilizand un nume de utilizator si o parola incorecte, dupa 3 incercari nereusite contul este blocat. Daca ai lasat calculatorul cu pagina de Internet Banking deschisa, riscurile ca altcineva sa foloseasca pagina cat tu esti plecat sunt minimizate de funtia de inchidere automata a sesiunii dupa cateva minute de inactivitate.
In plus, pentru protejarea comunicarii tale cu banca, informatiile transmise sunt criptate printr-o tehnologie de tip SSL, iar retelele informatice ale bancii sunt protejate impotriva accesului neautorizat prin firewall.
Avantajele serviciului de Internet Banking
Asezat comod in fata calculatorului, poti realiza toate tranzactiile de care ai nevoie fara sa te deplasezi la banca, exact ca si cum ai avea un ghiseu bancar la tine acasa.
* ai acces 24/24
* poti plati facturi fara sa stai la rand;
* poti crea conturi si depozite;
* faci schimburi valutare 24/7;
* iti poti plati ratele;
* vezi sumele disponibile si extrasele de cont;
* poti modifica setarile cardului si ale serviciilor Info SMS;
* unele banci acorda bonus de dobanda la constituirea depozitelor prin internet banking comparativ cu cele oferite la ghiseu
* comisioanele sunt cu pana la 50% mai mici decat in cazul operatiunilor realizate in sucursale;
Cum sa fii protejat
* Ai grija la site-urile clona. Verifica daca adresa unde te conectezi corespunde cu cea din contract si de pe site-ul bancii.
* Nu da curs solicitarilor de conectare la Internet Banking primite prin email. Majoritatea te trimit pe site-uri clona.
* Verifica securitatea conexiunii. Pe site-urile criptate, vei vedea un lacatel langa adresa web.
Ce trebuie sa fac pentru a deveni client al serviciului de Internet Banking?
Pentru a deveni utilizator al serviciului de Internet Banking trebuie sa indeplinesti urmatoarele cerinte:
* Sa ai minim un cont curent deschis la respectiva banca;
* Sa inchei un contract pentru aceste servicii sau sa achizitionezi un Pachet de Servicii care include si acest serviciu;
* Sa ai conexiune la Internet;
* Sa ai aparatul de autentificare (Token sau Digipass) care va asigura accesul securizat la acest serviciu sau activat sau sa-ti activezi autentificarea prin SMS.
Analiza realizata de specialistii Volksbank