Pe viitor, la nivelul economiei este de așteptat să apară mai multe probleme ce vor trebui gestionate, în special riscul de dobândă, în condițiile în care tendința de creștere a dobânzilor este evidentă, pentru că inflația revine peste tot în lume, a declarat Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, în cadrul unui seminar organizat de Finmedia.
„Am actualizat prognoza (de inflație) la 2,4% la finalul anului, iar în 2018 – 3,5% și chiar ar putea depăși acest nivel în primul trimestru din 2018, deoarece au existat surprize neplăcute, precum creșterea prețului la electricitate și creșterea accizelor. Presiunile inflaționiste încep să apară si datorită inflației din Europa. BNR ar putea crește dobânda de politică monetară în primul trimestru 2018. La finalul lui octombrie BNR ar putea crește dobânda la facilitatea depozit, ceea ce ar putea impinge Robor în sus”, a spus Dumitru.
Dumitru a analizat și evoluția investițiilor din primele șapte luni, punctând că investițiile publice au înregistrat o scădere cu 35%, după ce „și anul trecut am avut o evoluție f slabă, minimul ultimilor zece ani”. „Dar nici investițiile private nu merg grozav, cel mai probabil pentru că investitorii nu au încredere, deoarece sunt foarte multe incertitudini. Avem o impredictibilitate foarte mare legat de tot ce înseamnă discuții bugetare. Inițial, intenția a fost aceea de a se face un Cod Fiscal la care să nu se mai umble o perioadă, or au trecut nici doi ani și punem în discuție tot. Investitorii nu știu ce taxe și impozite vor plăti în următorii ani”, a comentat președintele Consiliului Fiscal.
În ceea ce privește sectorul de construcții, „componenta care trage în jos este componenta de construcții înginerești, care țin de infrastructură, deci în materie de infrastructură nu se întâmplă aproape nimic. La nivel de sectoare, industria este partea plină a paharului, în condițiile în care a înregistrat 8% creștere anuală”, a mai spus Dumitru.
Creșterea economică ridicată din ultima perioadă a avut ca principal motor consumul, „care merge foarte bine și va continua să meargă, avem aproape 30% creșterea salariului în domeniul public, și 11,5% în mediul privat. Vor fi creșteri de salarii și în perioada următoare, nu doar în mediul public, ci mai degrabă în mediul privat. Încrederea este la nivelul pre-criză, ceea ce îi face pe oameni să cheltuie destul de mult”, a mai comentat președintele Consiliului Fiscal. Potrivit acestuia, la finalul anului România ar putea înregistra poate cea mai mare creștere economică din UE, de 5,7%, fiind alimentată de stimulii fiscali. După ce efectul stimulilor se va disipa, „creșterea se va întoarce spre niveluri mai scăzute, de circa 4%”, estimează economistul.