Tăierile dobânzii de politică monetară operate de BNR în lunile iulie și august vor genera, în sfârșit, diminuarea IRCC, începând cu luna ianuarie 2025. Astfel, ratele creditelor în lei cu dobânzi variabile vor fi mai mici, iar aceasta este o veste bună pentru români, mai ales că se prefigurează un an complicat, cu tot mai multe necunoscute.
Calculele arată că valoarea IRCC pentru intervalul ianuarie-martie 2025 va fi de 5,67%, cel mai mic nivel din ultimii doi ani.
IRCC avea în T1 din 2024 o valoare de 5,86%, apoi a crescut la 5,99%.
Reamintim că ratele pentru creditele în lei contractate după luna mai 2019 au crescut începând din 1 octombrie, ca urmare a majorării Indicelui de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) de la 5,86% la 5,99%. Astfel, românii cu împrumturi legate de IRCC au avut cel mai ridicat nivel de la introducerea indicelui.
Ce urmează?
Cum ultimele săptămâni au adus haos și în economie, iar pe piața interbancară ratele ROBOR și cele la tranzacțiile interbancare să crească abrupt ne putem aștepta ca dobânzile să râmână mari pentru creditele acordate firmelor și populației.
Desigur, nimic nu mai e sigur acum. Știm că scăderea dobânzilor este în corelație și de alți indicatori precum starea economiei, inflație. Economiștii din bănci declarau recent că o creștere economică sub potential ar presa pentru noi reduceri ale dobânzii de politica monetară. Alții, se tem că renunțarea la schemele de compensare la facturile de energie, din martie 2025, pot reaprinde inflația, impiedicând BNR să continuie reducere dobânzilor. Și nu în ultimul rând, corecția fiscală, atât de necesară, ar putea alimenta inflația.
Exemplu. Cum a evoluat rata la bancă, în anul 2024, pentru un împrumut legat de IRCC și cu cât scade din luna ianuarie 2025
Pentru un credit în valoare de 210.000 de lei pentru o perioadă de 300 de luni, acordat cu o marjă de 2,5%, în funcție de IRCC, rata a fluctuat pe parcursul anului, arată datele Profit.ro. Dacă la început de an, un imprumut cu datele prezentate mai sus avea o rată lunară de 1.687 lei, din luna octombrie, când IRCC a crescut la cel mai ridicat nivel, rata lunară a urcat la 1.690 de lei.
Minus 45 de lei față de ianuarie 2024
Cum IRCC scade din 1 ianuarie 2025, rata plătită pentru acest credit legat de indicele IRRC va fi semnificativ mai mică, până la 1.645 lei, potrivit calculelor Profit.ro.
Să nu transformăm ianuarie doar într-un moment de respiro
Economia și evoluția dobânzilor vor depinde mai ales de rezultatele alegerilor prezidențiale și, apoi, de formarea noului guvern. Incertitudinile ridicate pun presiune pe investitori și bursă. Cum spuneam anterior, vedem deja că dobânzile de pe piață au crescut, dobânzile pe termen scurt la fel, astfel România devine o țară tot mai riscantă.
Dacă statul se împrumută scump, și populația se împrumută scump. ROBOR e tot mai aproape de 6%. Retrogradarea României ar însemna împrumuturi și mai scumpe decât acum
Costurile la care statul se împrumută au crescut deja pentru că țara este percepută acum ca fiind mai riscantă. Acest lucru se traduce prin rate mai mari la credite, și vorbim de creșterea dobânzilor la care asistăm zilele acestea, și despre care românii cu credite legate de indicele IRCC se pot „împiedica” din vara anului viitor.
Perspectivele economice s-au înrăutățit, după cum arată cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică, dar și în contextul rezultatelor alegerilor din țară și a ascensiunii unor partide extremiste cu discurs anti-european.
Dacă noul guvern nu aduce liniște și încredere în economie, putem asista la un moment de haos, în care România nu va mai putea face împrumuturi pentru a susține economia.
Citește si