Chiar daca recomandarile din partea BNR au venit, iar sefii bancii centrale vor ca bancile sa reduca dobanzile la lei, sa reporneasca creditarea, bancherii raman pe pozitii. Imprumuturile raman in continuare scumpe si greu de suportat pentru multi clienti. Chiar si pentru cel mai ieftin imprumut, disponibil in Programul Prima Casa, cei care se indatoreaza la banca platesc, pana la finalul perioadei de creditare, cat pentru doua locuinte in loc de una.
Daca la credite este de inteles, pana la un puct, bancherii nu sunt darnici nici cand vine vorba despre economiile romanilor. Dupa ce au atins niveluri de 16% in 2008, dobanzile la depozitele in lei abia mai acopera acum rata inflatiei, de aproximativ 5%.
Cel mai ieftin credit este cel pentru Prima Casa
Costurile totale ajung la 4,4% pe an pentru euro si sub 8% pentru lei. Imprumuturile ipotecare standard au insa dobanzi duble, iar creditele de nevoi personale au costuri chiar si de cinci ori mai mari, ceea ce este descurajant pentru multi potentiali clienti.
Clientii nu mai vor sa apele la creditele care au ramas scumpe. Prin urmare, multi romani apeleaza la imprumuturi bancare doar in cazuri exceptionale, spun specialistii.
Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, spune ca pentru repornirea creditarii este nevoie de o scadere a dobanzilor.
„Daca ai 15 % dobanda si inflatia in scadere, care sa iti fie cererea de credit? Intrati mai repede in domeniul creditarii solide, sanatoase si cu costuri in reducere”, atragea atentia saptamana trecuta Mugur Isarescu.
Masurile bancilor: Dobanzile la economii au scazut constant in ultimii 5 ani, dar creditele au ramas scumpe.
Bancile mari au anuntat reduceri succesive ale dobanzilor pentru depozite de la inceputul anului. Bonificatiile pentru economii au scazut in medie cu un punct procentual. Rar mai pot fi gasite acum dobanzi care sa ajunga la 6% pentru depozitele in lei si la 3,9% pentru economiile in euro.
„Solicitam bancilor sa nu se repeada sa coboare dobanda la depozite”, spunea Mugur Isarescu.
Clientii au pus bani deoparte si astfel evita sa merga la banci pentru imprumuturile mici.
Daca dobanzile oferite pentru depozitele de economii erau de 16% in 2008 iar azi media este de 5%, romanii au pus mai multi bani deoparte in anii de criza. Economiile totale in banci depasesc 160 de miliarde de lei.