Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Luminița Runcan, Banca Transilvania: ”Împrumuturile din România, raportate la riscurile care se manifestă pe piaţa locală, nu sunt mai scumpe decât cele din alte ţări europene”
Share
Notification Show More
Latest News
BRD domină piața serviciilor de custodie: 10 ani în topul Global Finance. Claudiu Cercel: Acest premiu este o validare a eforturilor noastre constante de a oferi servicii de custodie la cele mai înalte standarde
Stiri de top
60.000 de lei în 1990 valorau un apartament. În 1997, doar o tigaie. Cum economisim eficient și ce facem cu banii puși deoparte? Sfatul specialiștilor
Stiri de top
Finanțare-record în real estate-ul sustenabil din România: NEPI Rockcastle atrage 190 mil. euro de la BRD, UniCredit și Garanti BBVA
Stiri de top
Mihail Ion este numit Vicepreședinte Retail în cadrul Raiffeisen Bank România, în locul lui Vladimir Kalinov
Stiri de top
Banca Transilvania anunță finalizarea cu succes a primei sale emisiuni de obligațiuni sustenabile în lei. Suma atrasă: 1,5 miliarde de lei, un record în sistemul bancar local
Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Interviuri > Luminița Runcan, Banca Transilvania: ”Împrumuturile din România, raportate la riscurile care se manifestă pe piaţa locală, nu sunt mai scumpe decât cele din alte ţări europene”
InterviuriTop news

Luminița Runcan, Banca Transilvania: ”Împrumuturile din România, raportate la riscurile care se manifestă pe piaţa locală, nu sunt mai scumpe decât cele din alte ţări europene”

Cornel Dinu
Last updated: 20/05/2019 10:29
Cornel Dinu 6 ani ago
Share
SHARE

În ciuda tuturor provocărilor ce țin de riscurile care se manifestă la nivelul economiei românești, Luminița Runcan, Director General Adjunct, Chief Risk Officer (CRO), în cadrul Băncii Transilvania, se arată optimistă cu privire la evoluția creditării în 2019, manifestându-și credința că băncile vor depune eforturi în a creşte numărul şi volumul finanțărilor acordate clienţilor.

Pe de altă parte, Luminița Runcan atrage atenția, în cadrul unui interviu acordat celei mai recente ediții a Revistei BankingNews, asupra faptului că orice exces ne poate duce mai aproape şi mai repede de o criză financiară. ”De aceea, la orice nivel, este important să lăsăm deciziile cu impact asupra mediului economic şi financiar în mâinile unor echipe de profesionişti care iau în considerare toate scenariile, iar prin mixul de măsuri adoptate pot balansa efectele unei posibile crize”, subliniază Directorul General Adjunct al Băncii Transilvania.

În privința ideii că împrumuturile din România sunt mai scumpe decât în alte țări europene, Luminița Runcan a menționat că pentru a clarifica lucrurile este important să știm ce anume comparăm. ”Este evident că a face comparaţie între costul creditului în lei în România şi costul creditului în euro în Germania nu este corect. Avem valute diferite, inflaţie diferită, indicatori economici foarte diferiţi în defavoarea României, din păcate”, explică oficialul instituției de credit, cu sediul la Cluj-Napoca.

Ce riscuri contribuie la alcătuirea costurilor de finanțare în România, cum au evoluat aceste riscuri în ultimii ani și care sunt diferențele față de țările dezvoltate?
Costul de finanțare pentru consumatorii din România nu este diferit de costul de finanțare din alte țări, ca elemente componente. Este diferit însă ca nivel, în functie de specificul economiei locale și influențat de trei mari tipuri de riscuri:

  • Riscurile/condițiile macroeconomice care impactează costul de finanțare și refinanțare al băncilor (mă refer aici la costul fondurilor atrase de bancă de la clienți sau de la alți parteneri);
  • Riscurile proprii împrumutatului, pe care băncile le estimează cu ajutorul unor modele de scoring/rating, fiind vorba, spre exemplu, de capacitatea de rambursare a clientului sau valuta în care își primește veniturile;
  • Riscurile legate de garanții, existența sau nu a unei garanții la creditul solicitat, felul garanției – mobiliară sau imobiliară.

Se vorbește tot mai des despre ideea că împrumuturile din România sunt mai scumpe decât în alte țări europene. Cât adevăr există în această percepție și cum se manifestă corelația dintre riscuri și costuri?
Am auzit și eu această afirmație în multe rânduri și consider că pentru a clarifica lucrurile este important să știm ce anume comparăm. În privința creditelor în lei nu avem termen de comparație în alte țări deoarece acest tip de finanțare este aproape inexistent în alte țări. În privința creditului în euro, informația este adevărată, dar există argumente economice care justifică pe deplin acest lucru, și anume prețul plătit de bănci la depozitele în euro, în România este în continuare ușor pozitiv, în vreme ce în alte țări europene dobânda este negativă. De asemenea, există și alte costuri legate de depozitele în euro, cum ar fi costul cu garantarea depozitelor. Nu trebuie să scăpăm din vedere riscul suveran, care în cazul României este mai ridicat decât în cazul altor state europene şi care se reflectă şi se cuantifică în preţul pe care statul îl plăteşte la bondurile suverane în euro. În acest sens, este suficient să ne uităm doar la ultima emisiune pe care a făcut-o statul de curând, unde a plătit o dobândă de 4,65%/an. Este evident că a face comparaţie între costul creditului în lei în România şi costul creditului în euro în Germania nu este corect. Avem valute diferite, inflaţie diferită, indicatori economici foarte diferiţi în defavoarea României, din păcate. Prin urmare, pot spune că împrumuturile din România, raportate la riscurile care se manifestă pe piaţa locală, nu sunt mai scumpe decât cele din alte ţări europene.

Cum se va derula anul 2019 din punctul de vedere al riscurilor și cum va evolua creditarea, la nivel de banca şi la nivel de piaţă, luând în calcul toate noile reglementări care vizează industria bancară?
Anul 2019 nu a debutat sub auspicii favorabile din perspectiva riscurilor – riscul legislativ, şi anume acela al apariţiei şi/sau schimbărilor bruste de legislaţie, a fost prezent zilnic în viaţa bancară din România, am avut totodată parte de volatilitate ridicată pe piaţa valutară şi pe piaţa bursieră, şi ne-am confruntat cu o lipsă de predictibilitate privind indicatorii macroeconomici. Din altă perspectivă, cadrul de reglementare european creşte ca număr de reglementări, ceea ce pune presiune suplimentară pe bănci din perspectiva rigurozităţii în operaţiunile zilnice, a documentării activităţii, sisteme suplimentare şi, cu siguranţă, se va traduce în cerinţe mai multe şi mai complexe pentru clienţi. În ciuda acestor provocări, sunt optimistă şi cred că băncile vor depune eforturi în a creşte numărul şi volumul creditelor acordate clienţilor.

S-au schimbat clienţii băncilor din România în raport cu riscurile unui credit, cât de mult conştientizează importanţa acestora şi ce rol joacă educaţia financiară în această privinţă?
Educaţia financiară este deosebit de importantă pentru un mediu economic sănătos. Aceasta va avea impact nu doar asupra riscurilor legate de un credit, dar mai ales asupra direcţiei în care se duce consumul sau asupra raportului între cheltuielile de consum versus cele de investiţie. Sistemul bancar din România are o serie de iniţiative în ceea ce priveşte educaţia financiară şi antreprenorială. În mod sigur, acestea vor continua, pentru acces cât mai mare din partea publicului, în beneficiul tuturor. În acest sens, Banca Transilvania are o serie de iniţiative, cum ar fi BT Club, dedicat organizării de cursuri şi workshopuri pentru antreprenori, prin intermediul căruia au fost organizate, de exemplu, anul trecut de întâlniri de acest fel la care au participat aproape 7.000 de persoane. Un alt program este „Bucureştiul Întreprinzător”, care presupune sesiuni de mentorat pentru antreprenori şi prezentarea unor business-uri care au contribuit la transformarea Bucureştiului în cel mai întreprinzător oraş din România. De asemenea, există parteneriatul cu Fundaţia Romanian Business Leaders, prin programul „Vreau să fiu Antreprenor”, prin intermediul căruia au fost organizate în 2018 peste 30 de evenimente în tot atâtea judeţe, ocazie cu care aproape 4.000 de tineri au avut ocazia să înveţe antreprenoriat direct de la oameni de business. Menţionez aici şi contribuţia la creşterea EMBA University of Hull, singura şcoală de business 100% britanică, cu sediul în Cluj-Napoca, unde Banca Transilvania este unul dintre fondatori şi care a ajuns la a cincea generaţie de cursanţi. Pe de altă parte, am iniţiat iXperiment, primul accelerator de start-up-uri creat pentru elevii de liceu, iniţiativă care conectează sistemul educaţional cu cel privat. Trebuie să amintesc aici şi de parteneriatul BT – Cluj Hub, loc dedicat inovaTiei, antreprenoriatului şi industriilor creative, susţinere care are loc inclusiv prin intermediul întâlnirilor dintre echipa BT Mic şi antreprenori, dar şi prin sponsorizarea unor evenimente dedicate acestei comunităţi. Aş aminti, de asemenea, implicarea Băncii Transilvania în educaţia financiară din zona pieţei de capital, iar câteva dintre proiectele derulate împreună cu Bursa de Valori Bucureşti sunt următoarele: Made în România – proiect care îşi propune să identifice şi să susţină companiile romaneşti inovatoare pentru listarea la Bursa, Investing România – platforma de conectare a companiilor listate, respectiv Fluent în finanţe – platforma de educaţie financiară.

Care este opinia dumneavoastră cu privire la discuţiile tot mai acerbe referitoare la ideea că ne paşte o nouă criză financiară, ce riscuri pot comprima distanţa până la o eventuală recesiune şi ce trebuie întreprins pentru a minimiza efectele?
Este în natura economiei să funcţioneze în cicluri – creştere, descreştere. Ca să gestionăm aşteptările referitoare la o potenţială criză, cea mai importantă măsură este să fim echilibraţi şi raţionali în decizii. Orice exces poate duce mai aproape şi mai repede de o criză. De aceea, la orice nivel, este important să lăsăm deciziile cu impact asupra mediului economic şi financiar în mâinile unor echipe de profesionişti care iau în considerare toate scenariile, iar prin mixul de măsuri adoptate pot balansa efectele unei posibile crize.

You Might Also Like

60.000 de lei în 1990 valorau un apartament. În 1997, doar o tigaie. Cum economisim eficient și ce facem cu banii puși deoparte? Sfatul specialiștilor

Banca Transilvania anunță finalizarea cu succes a primei sale emisiuni de obligațiuni sustenabile în lei. Suma atrasă: 1,5 miliarde de lei, un record în sistemul bancar local

Ce spune Ömer Tetik (Banca Transilvania), șeful celei mai mari bănci din România, despre taxarea suplimentară a profitului excesiv al instituțiilor financiare: ”Orice creştere suplimentară a impozitării băncilor va reduce capacitatea de creditare a economiei reale, a firmelor şi a populației”

Topul băncilor după active în 2024. Raportul BNR dă peste cap toate calculele inițiale: surpriza vine de la CEC Bank, care și-a consolidat poziția a treia, consemnând cea mai puternică creștere. Banca Transilvania, BCR și Raiffeisen Bank – celelalte bănci care au făcut furori. UniCredit Bank nu poate ajunge deocamdată pe podium nici după fuziunea cu Alpha Bank

Cât trebuie să economisești lunar ca să ai siguranță financiară? Răspunsul specialiștilor prezenți la podcastul CSALB

TAGGED: Luminita Runcan, credit risk, risc credit, riscuri credite, Banca Transilvania, BT
Cornel Dinu 20/05/2019
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Cornel Dinu
Follow:
Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.
Previous Article Raiffeisen Bank oferă dobânzi promoționale pentru depozitele în lei, de până la 2,50% pe an
Next Article Din 21 mai, Marfin Bank devine Vista Bank

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

60.000 de lei în 1990 valorau un apartament. În 1997, doar o tigaie. Cum economisim eficient și ce facem cu banii puși deoparte? Sfatul specialiștilor

20 de ore ago

Banca Transilvania anunță finalizarea cu succes a primei sale emisiuni de obligațiuni sustenabile în lei. Suma atrasă: 1,5 miliarde de lei, un record în sistemul bancar local

5 zile ago

Ce spune Ömer Tetik (Banca Transilvania), șeful celei mai mari bănci din România, despre taxarea suplimentară a profitului excesiv al instituțiilor financiare: ”Orice creştere suplimentară a impozitării băncilor va reduce capacitatea de creditare a economiei reale, a firmelor şi a populației”

o săptămână ago

Topul băncilor după active în 2024. Raportul BNR dă peste cap toate calculele inițiale: surpriza vine de la CEC Bank, care și-a consolidat poziția a treia, consemnând cea mai puternică creștere. Banca Transilvania, BCR și Raiffeisen Bank – celelalte bănci care au făcut furori. UniCredit Bank nu poate ajunge deocamdată pe podium nici după fuziunea cu Alpha Bank

o săptămână ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?