Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Studiu. Chiar dacă încrederea managerilor în economie este la cel mai înalt nivel, jumătate consideră că ne îndreptăm spre recesiune în următoarele 3 luni. Cum văd managerii viitorul economiei
Share
Notification Show More
Latest News
Inflația accelerează, conform așteptărilor BNR, dobânzile rămân sus. Când vine prima tăiere de dobândă? BCR: „Cel mai devreme, în februarie 2026”
Analize Stiri de top
Credit Europe Bank devine Nexent Bank. Ce se schimbă, ce rămâne la fel pentru clienții bănci. Și o promisiune: „Suntem pregătiți pentru viitor”, declară Yakup Çil
Stiri de top
FOTO. Caravana9 pornește la drum: Fundația9 transformă cultura într-o mișcare națională, cu ajutorul BRD
Stiri de top
„Taraba cu Parale” ajunge la Mamaia: Lecții interactive de educație financiară pentru turiști și localnici între 11 și 13 iulie
Stiri de top
Cea mai importantă conversație E ȘI despre pepeni. BCR, împreună cu BCR Social Finance, deschide conversația despre protejarea identității locale în agricultură și susținerea fermierilor din Dăbuleni. Nicoleta Deliu-Pașol: ”Avem nevoie să deschidem conversații reale despre rolul economiei în viața comunităților”
Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Analize > Studiu. Chiar dacă încrederea managerilor în economie este la cel mai înalt nivel, jumătate consideră că ne îndreptăm spre recesiune în următoarele 3 luni. Cum văd managerii viitorul economiei
Analize

Studiu. Chiar dacă încrederea managerilor în economie este la cel mai înalt nivel, jumătate consideră că ne îndreptăm spre recesiune în următoarele 3 luni. Cum văd managerii viitorul economiei

Gabriela Dinu
Last updated: 18/05/2022 12:01
Gabriela Dinu 3 ani ago
Share
40% dintre manageri consideră că PIB-ul va scădea
SHARE

Managerii români sunt mult mai încrezători în viitor, deși presiunea noilor crize este resimțită de cei mai mulți dintre ei. 76% consideră că vor fi afectați într-o mare măsură de războiul din Ucraina, agricultura și industria sunt sectoarele unde a scăzut starea de spirit a managerilor, însă indicele de încredere în economie este mai ridicat decât în perioada de debut a pandemiei, potrivit rezultatelor studiului CONFIDEX S1 2022, publicate de Impetum Group.

Contents
Impactul războiului din UcrainaMai optimiști în ceea ce privește compania proprie decât economia naționalăPreviziuni pentru viitorNivelul încrederii managerilor în economie

„Rezultatele CONFIDEX sunt revelatoare în multe feluri. Pe de-o parte vedem că aproape jumătate dintre manageri consideră că ne îndreptăm spre recesiune în următoarele 3 luni, iar pe de altă parte vedem că încrederea managerilor în economie este la cel mai înalt nivel de la lansarea studiului CONFIDEX. Mesajul pe care îl vedem este acelea că oportunitățile economiei noastre devin tot mai clare chiar și în acest context. Deși presiunea noilor crize este una resimțită, mediul de afaceri este mult mai încrezător în viitor decât a fost pe tot parcursul pandemiei. Creșterea investițiilor, accesul pe anumite piețe noi dar și la resurse ce implică costuri ușor mai reduse sunt direcții pe care managerii români le explorează.” a spus Andrei Cionca, CEO Impetum Group.

Impactul războiului din Ucraina

Războiul afectează major economia românească, în special prin îngreunarea accesului la materia primă, la o serie de resurse care se obțineau mult mai facil din spațiul estic european (Ucraina, Rusia). Nivelul de dependență față de acest spațiu este unul ridicat (22%), iar 6% dintre companii se declară total dependente economic de el.

„Vedem de asemenea că războiul din Ucraina a afectat diferit sectoarele economiei naționale. Agricultura și industria sunt sectoarele unde a scăzut starea de spirit a managerilor pentru că ei simt direct impactul negativ al creșterii costurilor energiei electrice sau a combustibilului. În agricultură și industrie vedem o scădere a încrederii în economie din cauza unui grad mare de dependenta de materiile prime și a creșterii costurilor. Aici am identificat nevoia de a analiza impactul războiului în aceste sectoare care sunt mult mai conectate economic cu Estul Europei, la nivel mai profund și vom face acest lucru în perioada următoare.” a adăugat Andrei Cionca.

Mai optimiști în ceea ce privește compania proprie decât economia națională

Managerii estimează că starea companiei lor este peste media sectorului de activitate și chiar a economiei românești și europene. Circa 11% dintre manageri consideră că economia națională s-a îmbunătățit în ultimul an. Însă 27% consideră că situația propriei companii s-a îmbunătățit și 19%, că sectorul de activitate s-a îmbunătățit. Circa două treimi dintre manageri consideră că economia globală și cea europeană se vor înrăutăți în următorul an. 71% consideră același lucru și despre economia națională.

Previziuni pentru viitor

Viitorul pare a fi marcat de criza materiilor prime (86%) și cea energetică (78%), ce vor crește costurile de producție și vor conduce spre o inflație accentuată (93%). De asemenea, 40% dintre manageri consideră că PIB-ul va scădea, deci ne îndreptăm spre recesiune.

Așteptările față de autorități vizează investițiile în infrastructură și sprijinirea economiei, precum și o abordare diplomatic-precaută a realității de la granițe, păstrând în mod clar colaborarea strânsă cu aliații strategici (UE, NATO, SUA).

6 din 10 manageri ar explora surse alternative de finanțare. În industrie, ponderea este de 67%, în timp ce în agricultură este de 50%.

În perioada următoare sunt prioritare, în opinia managerilor, creșterea vânzărilor (49%) și retenția de personal (41%). În continuare, două treimi dintre manageri optează pentru creșterea productivității, iar 73% ar prefera explorarea de noi piețe. Domeniul servicii este mai aproape de această opțiune (78%), în timp ce managerii din agricultură preferă într-o mai mare proporție să se concentreze pe portofoliul actual de clienți (47%).

Nivelul încrederii managerilor în economie

După un regres, înregistrat în semestrul 2 din 2021, indicele CONFIDEX crește la cea mai mare valoare măsurată, atingând un maximum de 47.8 puncte. Creșterea este una generală, dar e mai mare în sectorul transporturilor (+9.7 puncte) și al serviciilor (+7.6) și mai ponderată în celelalte (de la +5.4, la +5.9) din cauza apariției noilor crize și a impactului războiului din Ucraina.
Indicele CONFIDEX crește la cea mai mare valoare măsurată, 47.8, fapt care indică în mod clar că mediul de business previzionează o dinamică pozitivă, o creștere ponderată, dar una care să consolideze companiile încercate de criza pandemică.

Studiul CONFIDEX S1 2022 by Impetum Group: Managerii români, la cel mai înalt grad de încredere în economie din ultimii 2 ani

* 76% dintre manageri consideră că vor fi afectați mult sau foarte mult de războiul din Ucraina. Doar 8% declară că impactul acestuia este redus
* Circa 22% dintre companii se consideră puternic dependente economic de Ucraina sau Rusia, iar 6% spun că depind total de schimburile cu una dintre cele două țări
* 40% dintre manageri consideră că PIB-ul va scădea
Indicele CONFIDEX, care măsoară încrederea managerilor în economie, este la cel mai înalt nivel de la debutul pandemiei: 47.8 cu 7 puncte mai mult față de Q1 2020.

You Might Also Like

Inflația accelerează, conform așteptărilor BNR, dobânzile rămân sus. Când vine prima tăiere de dobândă? BCR: „Cel mai devreme, în februarie 2026”

Bulgaria adoptă euro în 2026. Care sunt avantajele și dezavantajele? Descoperă povestea vecinilor care începe cu prăbușirea economică din 1997 — anul în care leva s-a legat pentru totdeauna de moneda europeană

Raport BNR. România, codașă la implementarea PNRR – riscă să piardă 19 miliarde de euro. BNR avertizează: „Întârzierile afectează direct bugetul”

Analiza UniCredit. Pachetul de măsuri fiscale duce inflația spre 8%, iar România va rata ținta de deficit asumată pentru 2025. Cât ne-a costat amânarea reformelor și cum 2026 poate salva traiectoria fiscală

Care sunt cele 10 bănci care scapă de majorarea impozitului pe cifra de afaceri. Gigantul Revolut și neobanca românească Salt Bank se află printre ele

TAGGED: manageri, criza materii prime, agricultura, energetica, recesiune, Rusia, Andrei Cionca, costuri, productie, PIB, Ucraina, economie, Impetum, companii, impact razboi, afaceri, industria
Gabriela Dinu 18/05/2022
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Gabriela Dinu
Follow:
Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.
Previous Article VIDEO. Dana Dima, BCR: „Recomandăm clienților să anunțe banca nu doar când au o problemă, ci și când anticipează că va urma o perioadă dificilă pentru ei”
Next Article SRI apreciază capacitatea de securitate cibernetică a băncilor din România. Anton Mugurel Rog, la BCR Expert Hub: ”An de an, la CyDEx, cel mai important exercițiu de securitate cibernetică organizat de Cyberint, cele mai bune rezultate sunt obținute de companiile de securitate și bănci”

– Publicitate –

- Advertisement -
Ad image
- Publicitate -
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Inflația accelerează, conform așteptărilor BNR, dobânzile rămân sus. Când vine prima tăiere de dobândă? BCR: „Cel mai devreme, în februarie 2026”

o zi ago

Bulgaria adoptă euro în 2026. Care sunt avantajele și dezavantajele? Descoperă povestea vecinilor care începe cu prăbușirea economică din 1997 — anul în care leva s-a legat pentru totdeauna de moneda europeană

3 zile ago

Raport BNR. România, codașă la implementarea PNRR – riscă să piardă 19 miliarde de euro. BNR avertizează: „Întârzierile afectează direct bugetul”

4 zile ago

Analiza UniCredit. Pachetul de măsuri fiscale duce inflația spre 8%, iar România va rata ținta de deficit asumată pentru 2025. Cât ne-a costat amânarea reformelor și cum 2026 poate salva traiectoria fiscală

4 zile ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?