Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Decizie istorică: Parlamentul European a aprobat Mecanismul de Redresare și Reziliență. Statele europene vor primi peste 672 de miliarde de euro pentru contracararea efectelor pandemiei. Câți bani revin României
Share
Notification Show More
Latest News
Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale
Stiri de top
Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice
Stiri de top
Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României
Stiri de top
Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc
Stiri de top
Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”
Interviuri Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Stiri pe scurt > Decizie istorică: Parlamentul European a aprobat Mecanismul de Redresare și Reziliență. Statele europene vor primi peste 672 de miliarde de euro pentru contracararea efectelor pandemiei. Câți bani revin României
Stiri pe scurt

Decizie istorică: Parlamentul European a aprobat Mecanismul de Redresare și Reziliență. Statele europene vor primi peste 672 de miliarde de euro pentru contracararea efectelor pandemiei. Câți bani revin României

Gabriela Dinu
Last updated: 10/02/2021 16:06
Gabriela Dinu 4 ani ago
Share
Flags waving in front of the European Parliament in Strasbourg
SHARE

Decizie istorică în UE. Astăzi, Parlamentul European a aprobat Mecanismul de Redresare și Reziliență, un plan financiar prin care statele europene vor primi 672,5 de miliarde de euro pentru contracararea efectelor pandemiei.

Mecanismul va avea un rol decisiv în a asigura redresarea Europei de pe urma impactului economic şi social al pandemiei, o mai mare rezilienţă a economiilor şi a societăţilor din UE şi avansarea pe calea tranziţiei verzi şi digitale.

Conform unui comunicat al CE, aprobarea Parlamentului European creează premisele pentru ca Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă să intre în vigoare în a doua jumătate a lunii februarie.

Mecanismul este structurat în jurul a 6 axe principale: tranziţia verde; transformarea digitală; coeziunea economică, productivitatea şi competitivitatea; coeziunea socială şi teritorială; rezilienţa sanitară, economică, socială şi instituţională; politicile pentru generaţia următoare.

30,5 de miliarde vor reveni României prin PNRR.

Valoarea totală a mecanismului este de 672,5 miliarde de euro, din care României îi vor reveni aproximativ 30,5 miliarde de euro sub formă de granturi şi împrumuturi pentru proiecte de reformă şi investiţii până în 2026.

Comisia Europeană salută votul Parlamentului European, care confirmă acordul politic la care s-a ajuns în decembrie 2020 referitor la Regulamentul privind Mecanismul de redresare şi rezilienţă. Acest vot marchează un pas important în direcţia punerii la dispoziţia statelor membre a unor împrumuturi şi granturi în valoare de 672,5 miliarde euro în sprijinul reformelor şi al investiţiilor. În etapa următoare, Consiliul trebuie acum să aprobe în mod oficial acordul convenit, care urmează apoi să fie semnat de preşedintele Consiliului ECOFIN şi de preşedintele Parlamentului European.

„Regulamentul va fi apoi publicat în Jurnalul Oficial, urmând să intre în vigoare în ziua următoare datei publicării. Comisia speră că toate aceste proceduri necesare vor fi finalizate la timp pentru ca Mecanismul de redresare şi rezilienţă să poată intra în vigoare în a doua jumătate a lunii februarie”, mai arată comunicatul de presă al CE.

Mecanismul de redresare şi rezilienţă este elementul central al Instrumentului de redresare al Uniunii Europene NextGenerationEU, planul menit să permită UE să iasă mai puternică din pandemia de COVID-19. Mecanismul va avea un rol decisiv în a asigura redresarea Europei de pe urma impactului economic şi social al pandemiei, o mai mare rezilienţă a economiilor şi a societăţilor din UE şi avansarea pe calea tranziţiei verzi şi digitale.

„Este esenţial să învingem virusul cu ajutorul vaccinurilor, însă avem, de asemenea, datoria să ajutăm cetăţenii, întreprinderile şi comunităţile să iasă din criza economică. Mecanismul de redresare şi rezilienţă va mobiliza 672,5 miliarde EUR în acest scop, prin investiţii care vor sprijini tranziţia verde şi transformarea digitală a Europei, precum şi rezilienţa sa pe termen lung, în beneficiul tuturor. Salut votul pozitiv al Parlamentului European, acesta reprezentând un pas important în direcţia activării Mecanismului de redresare şi rezilienţă”, a afirmat preşedinţa Comisiei Europene Ursula von der Leyen, potrivit sursei citate.

La rândul său, vocepreşedintele executiv pentru o economie în serviciul cetăţenilor Valdis Dombrovskis a spus că mecanismul va oferi ţărilor UE şansa unică de a-şi reconstrui şi regândi economiile pentru a fi pregătite pentru lumea de după pandemie.

„Acest mecanism oferă ţărilor UE şansa unică de a-şi reconstrui şi regândi economiile astfel încât să fie pregătite pentru lumea de după pandemia de COVID. Ni se oferă ocazia să consolidăm rezilienţa Europei şi să îmbrăţişăm un viitor mai digital şi mai ecologic. Pentru aceasta avem nevoie de investiţii şi reforme adecvate. Pentru a se redresa în urma crizei şi a face faţă provocărilor secolului 21, statele membre ar trebui să profite de oportunităţile oferite de finanţarea furnizată de Mecanismul de redresare şi rezilienţă pentru a elimina blocajele din economiile lor şi a insufla un nou elan unor politici şi practici învechite. Îndemnăm statele membre să colaboreze în continuare strâns cu Comisia pentru a elabora planuri solide şi credibile de redresare şi rezilienţă, astfel încât să putem pune la dispoziţie fondurile cât mai curând posibil. Mulţumesc Parlamentului European pentru sprijinul acordat şi pentru rapiditatea cu care a aprobat Mecanismul de redresare şi rezilienţă”, a precizat Valdis Dombrovskis.

Comisarul pentru economie Paolo Gentiloni a afirmat că Europa a făcut un pas istoric înainte, sub şocul teribil al pandemiei de COVID-19.

„Votul de astăzi din Parlamentul European ne aduce cu un pas mai aproape de momentul intrării în vigoare a Mecanismului de redresare şi rezilienţă. Sub şocul teribil al pandemiei, Europa a făcut un pas istoric înainte. Am făcut un lucru care era de neconceput acum nici un an: am creat un instrument comun, finanţat prin emisiunea comună de titluri de datorie, care urmăreşte atingerea unui obiectiv comun. Timp de mai multe luni, Comisia a colaborat intens cu guvernele naţionale, acompaniindu-le în procesul de elaborare a planurilor de redresare şi rezilienţă. Acum trebuie cu toţii să ne intensificăm eforturile şi să ne asigurăm că profităm de această ocazie unică pentru a ne transforma economiile, spre binele comun al tuturor europenilor”, a explicat Paolo Gentiloni.

Planurile de redresare şi rezilienţă

Aprobarea Parlamentului European creează premisele pentru ca Mecanismul de redresare şi rezilienţă să intre în vigoare în a doua jumătate a lunii februarie. Statele membre vor putea apoi să îşi prezinte în mod oficial planurile naţionale de redresare şi rezilienţă, care vor fi evaluate de Comisie şi adoptate de Consiliu. Planurile de redresare şi rezilienţă prezintă reformele şi proiectele de investiţii publice care vor fi sprijinite de Mecanismul de redresare şi rezilienţă. Comisia este deja angajată într-un dialog intens cu toate statele membre cu privire la elaborarea acestor planuri.

O prefinanţare de 13 % din suma totală alocată statelor membre va fi pusă la dispoziţie după aprobarea planurilor de redresare şi rezilienţă, asigurându-se astfel faptul că fondurile oferite prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă vor ajunge cât mai curând posibil acolo unde este nevoie de ele.

Structura şi obiectivele Mecanismului de redresare şi rezilienţă

Mecanismul de redresare şi rezilienţă este structurat în jurul a 6 axe principale: tranziţia verde; transformarea digitală; coeziunea economică, productivitatea şi competitivitatea; coeziunea socială şi teritorială; rezilienţa sanitară, economică, socială şi instituţională; politicile pentru generaţia următoare.

Mecani

smul va permite UE să îşi atingă până în 2050 obiectivul în materie de neutralitate climatică şi să avanseze pe calea tranziţiei digitale, creând totodată locuri de muncă şi stimulând creşterea economică, conform sursei menţionate.

Un procent de cel puţin 37 % din sumele alocate pentru investiţii şi reforme în planurile naţionale de redresare şi rezilienţă ar trebui să fie dedicat obiectivelor climatice. Cel puţin 20 % din sumele alocate pentru investiţii şi reforme din fiecare plan naţional ar trebui să fie dedicate tranziţiei digitale.

Mecanismul de redresare şi rezilienţă va ajuta, de asemenea, statele membre să răspundă în mod eficace provocărilor identificate în recomandările adresate fiecărei ţări în cadrul semestrului european de coordonare a politicilor economice şi sociale, se precizează în comunicatul de presă.

You Might Also Like

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

3 din 4 români planifică să-și renoveze locuința în 2025, iar bugetul mediu depășește 9.000 de lei. Vladimir Kalinov, Raiffeisen Bank: Printr-o planificare financiară atentă și cu produsele bancare potrivite, oricine își poate îmbunătăți locuința și transforma casa în acasă

Carsten Brzeski, ING: Noile tensiuni comerciale generate de Donald Trump, factor decisiv ca BCE să reducă dobânda-cheie în luna aprilie

Comisia Europeană: Recapitalizarea CEC Bank nu constituie ajutor de stat

Europa rescrie regulile jocului comercial: Contraatacul Comisiei Europene la tarifele de 25% pe oțel și aluminiu ale SUA

TAGGED: mecanismul de redresare si rezilienta, PNRR, NextGenerationEU, UE, Comisia Europeana, Covid-19, economie UE
Gabriela Dinu 10/02/2021
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Gabriela Dinu
Follow:
Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.
Previous Article Pandemia a mușcat aproape 40% din profitul BRD, care a fost de 963 milioane de lei în 2020. François Bloch: “Anul trecut a fost marcat de o criză sanitară fară precedent, care s-a transformat rapid într-o criză economică severă”
Next Article 5 tendințe în banking de urmărit în 2021: de la digitalizare și redefinirea agenției bancare tradiționale până la administrarea riscurilor și evoluția dobânzilor

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

o zi ago

3 din 4 români planifică să-și renoveze locuința în 2025, iar bugetul mediu depășește 9.000 de lei. Vladimir Kalinov, Raiffeisen Bank: Printr-o planificare financiară atentă și cu produsele bancare potrivite, oricine își poate îmbunătăți locuința și transforma casa în acasă

3 săptămâni ago

Carsten Brzeski, ING: Noile tensiuni comerciale generate de Donald Trump, factor decisiv ca BCE să reducă dobânda-cheie în luna aprilie

o lună ago

Comisia Europeană: Recapitalizarea CEC Bank nu constituie ajutor de stat

2 luni ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?