In forma sa actuala Legea Darii in Plata va produce efecte negative la nivelul societatii romanesti, efecte necuantificate inca in detaliu, care totusi pot fi intuite destul de exact.
In primul rand o astfel de lege prin aspectele sale neconstitutionale si prin conflictul clar intre scopul social declarat si realitatea unei redistribuiri financiare lipsite de echitate va genera o criza de încredere si afectează in mod fundamental predictibilitatea atât de necesară unei dezvoltări economice sustenabile.
In al doilea rând aplicarea acestei legi in forma sa actuala va conduce pe termen scurt cel putin la:
– înăsprirea criteriilor aplicate pentru creditele ipotecare (de exemplu cresterea semnificativa a avansului solicitat care ar putea ajunge la 35- 50%) si limitarea semnificativă sau renuntarea la programul Prima Casa;
– reducerea sau cel putin amanarea investitiilor in dezvoltări rezidentiale noi cu tot ce înseamnă asta din punct de vedere al integrarii verticale (constructii, materiale de constructii etc) si cand? Intr-un moment in care aceste piete reintrau intr-un ciclu de crestere după multi ani de dificultati.
De asemenea cred ca vom asista la un val de litigii datorat exclusiv nevoii participantilor de a încerca sa clarifice in instanta multiplele ambiguitati si neconcordante existente in acest text de lege.
Raspunsul la intrebari de genul: ”se aplica si programului Prima Casa si daca da atunci cum?”, ”ce se intampla in cazul in care exista datorii neplatite aferente proprietatilor respective (taxe si impozite, datorii fata de asociatiile de proprietari sau furnizorii de utilitati etc)?”, ”care este regimul fiscal al acestor tranzactii (TVA, impozit pe venit)?”, ”cum functioneaza aceasta lege in corelare cu cea a insolventei personale?” va fi cautat probabil in instanta.
Ce putem concluziona pe baza celor de mai sus este ca încă exista o nevoie clară de îmbunătatire a acestei legi atât la nivel fundamental (constitutional) dar si la nivel tehnic si operational astfel încat sa isi atinga cu adevărat scopul de protectie socială fără consecinte negative asupra societatii in ansamblu.
Comentariu realizat de Mircea Busuioceanu, Vicepresedinte Risc, Raiffeisen Bank