Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a fost avizat cu unanimitate de voturi pentru un nou mandat la şefia BNR de către Comisiile pentru Buget din Camera Deputaţilor şi Senat.
Florin Georgescu a fost validat pentru a rămâne în funcţia de prim-viceguvernator al BNR şi vicepreşedinte al Consiliului de administraţie.
De asemenea, au fost votaţi cu unanimitate de voturi şi membri propuşi pentru Consiliul de Administraţie al BNR, respectiv Leonardo Badea, Eugen Nicolăescu, Balint Csaba, Gheorghe Gherghina, Cristian Popa, Dan Radu Ruşanu şi Virgiliu Jorj Stoenescu.
În total au fost înscrişi 13 candidaţi pentru Consiliul de Administraţie al BNR, respectiv Mugur Isărescu, Florin Georgescu, Leonardo Badea, Ionuţ Dumitru, Eugen Nicolăescu, Balint Csaba, Marin Dinu, Gheorghe Gherghina, Ion Horia Neamţu, Cristian Popa, Dan Radu Ruşanu, Aura Gabriela Socol şi Virgiliu Jorj Stoenescu.
În cazul lui Ionuţ Dumitru şi al lui Ion Horia Neamţu majoritatea parlamentarilor s-au abţinut, iar Aura Gabriela Socol şi Marin Dinu nu s-au prezentat la audieri.
Mugur Isărescu a fost candidat pentru funcţia de Guvernator al BNR, Florin Georgescu pentru funcţiile de vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie şi prin-viceguvernator al BNR, Leonardo Badea, Ionuţ Dumitru şi Eugen Nicolăescu au candidat şi pentru funcţia de viceguvernator al BNR.
Guvernatorul BNR a făcut şi o prezentare a programului noii echipe care va conduce Banca Naţională a României în perioada următoare.
Isărescu anunţă că, în acest mandat, BNR va îndeplini obiectivul de aderare a României la zona Euro
Mugur Isărescu a declarat, marţi, că, în acest mandat, în componenţa care urmează să fie validată de către Parlament, BNR va atinge obiectivul de aderare a României la zona Euro. Acesta a precizat că acest lucru necesită multă pregătire, dar şi convergenţă.
„Vă încredinţăm că în perioada în care vom îndeplini mandatul pe care Parlamentul României ni-l va încredinţa, vom duce la îndeplinire un program care se bazează în primul rând pe aplicarea legii care dirijează activitatea Băncii Centrale a Romîniei, pe îndeplinirea mandatului pe care îl are BNR, dar şi de îndeplinire a unui obiectiv stabilit în urma colaborării cu Guvernul României, sub ASE, cu acordu tuturor partidelor politice şi cu participarea sindicatelor, programul de trecere a României la zona euro. Este un program care va schimba în mod esenţial statutul BNR. Până atunci vă reamintesc obiectivele principale ale BNR. În primul rând BNR a fost o bancă de misiune şi rămâne banca care emite moneda naţională, leul, până când ţara noastră va trece la moneda euro”, a declarat Mugur Isărescu, în cadrul audierii în Parlament a candidaţilor înscrişi pentru funcţiile din Consiliul de administraţie şi cel de guvernator al BNR.
Mugur Isărescu a mai spus că procesul de aderare la zona euro este un proces complex, cu multe capcane.
„Trecerea în perioada acestui mandat la adoptarea monedei euro. Este un proces complex şi cu multe capcane. Aici tentaţia este să ne grăbim şi trebuie să o spun că am observat acuze la adresa noastră, că îngrădim procesul. Filozofia pe care am adoptat-o este ca trecerea la moneda euro să se facă cu foarte multă pregătire din următorul motiv: zona euro este o zonă de convergenţă dacă cei care fac parte din acest grup al monedei unice sunt la un nivel apropiat de dezvoltare. Ideea că poţi intra în zona euro cu dezechilibre macroeconomice majore, nepregătit şi că participarea la zona euro te va ajuta este greşită. Intrarea în zona euro nepregătiţi poate chiar să accentueze dezechilibrul. Avem cazul Greciei. Un anumit grad de convergenţă este necesar”, a afirmat guvernatorul BNR.
El a adăugat că BNR este o instituţie neutră din punct de vedere politic şi că lucrează cu orice guvern.
Camera Deputaţilor şi Senatul se vor reuni pe 3 iulie în sesiune extraordinară pentru numirea membrilor Consiliului de Administraţie al BNR, la Consiliul Fiscal, dar şi pentru desemnarea preşedintelui Consiliului Naţional al Audiovizualului.