Patria Bank demonstrează că digitalizarea și conformitatea pot merge mână în mână, reușind să implementeze în doar trei luni noul sistem de raportare pentru Rezervele Minime Obligatorii (RMO), solicitat de BNR începând cu 2024. Banca a utilizat platforma BIND, o soluție românească de Business Intelligence, care automatizează întregul proces de raportare, reduce timpul de lucru de la o zi întreagă la doar câteva secunde și elimină riscurile generate de prelucrarea manuală. Proiectul marchează o etapă importantă în modernizarea funcțiilor de conformitate și raportare ale băncii, într-un context de reglementare tot mai complex.
Automatizare, conformitate și transparență în doar trei luni
Potrivit băncii, procesul de realizare a noii raportări a inclus elaborarea unui set de specificații în conformitate cu cerințele BNR, crearea unor noi șabloane de preluare a datelor din sistemul de core banking și asamblarea acestora în formatul XML compatibil cu platforma SIR BNR. Toate operațiunile au trecut prin multiple validări înainte de punerea în producție, pentru ca rezultatele finale să fie corecte și relevante.
Finalizarea procesului în doar trei luni, față de șase luni – termenul acordat de BNR pentru conformitate, a fost posibilă mulțumită utilizării BIND, o platformă de raportare flexibilă, cu funcționalități avansate de extragere și validare a datelor.
Alexandru Bălan: Obținerea raportării la nivel de secunde arată un nivel de performanță al întregului sistem și ne ajută să fim prompți și eficienți
„Cerințele BNR din 2024 cu privire la Rezerva Minimă Obligatorie nu reprezintă o actualizare, ci o raportare cu totul nouă. Deși, din punct de vedere al rezultatului, datele trimise către BNR sunt similare, la nivel tehnic, pașii pentru obținerea acestor date sunt complet diferiți față de raportarea precedentă. Existența platformei BIND a fost principalul avantaj pentru punerea rapidă în producție a noii raportări. Am avut un dialog foarte bun cu echipa de la NBD, care a înțeles exact cerințele noastre. Au existat mici ajustări pe care le-am cerut, dar implementarea raportării a decurs fără dificultăți. Totodată, obținerea raportării la nivel de secunde arată un nivel de performanță al întregului sistem și ne ajută să fim prompți și eficienți”, explică Alexandru Bălan, Manager Departament Raportări și Situații Financiare.
Cristina Potârniche: Colaborarea strânsă și verificare a rezultatelor, elemente cheie
Implicată în proces, Cristina Potârniche, Project Manager, New Business Dimensions, consideră că au existat două elemente esențiale: ”colaborarea strânsă cu echipa beneficiarului pentru a defini cât mai precis cerințele și derularea mai multor sesiuni de verificare a rezultatelor, pentru a ne asigura că raportările generate sunt corecte. De asemenea, verificarea riguroasă a completitudinii informațiilor, în conformitate cu cerințele de raportare, este un principiu pe care ni l-am însușit de-a lungul anilor de experiență în sectorul financiar-bancar și care stă la baza fiecărui proiect livrat.”
Alături de alinierea rapidă și fără complicații la o cerință nouă de raportare către Banca Națională, proiectul are ca rezultat și reducerea semnificativă a timpului de obținere a raportării. În locul unei zile întregi de muncă manuală a unui angajat cu grad înalt de senioritate, utilizarea platformei BIND permite finalizarea raportărilor aproape în timp real.
Totodată, prin automatizarea operațiunilor de colectare și procesare a datelor sunt eliminate erorile asociate prelucrărilor manuale în foile de calcul tabelar, iar raportările sunt standardizate și precise. De asemenea, Patria Bank are acces facil la versiunile anterioare ale unui raport. Utilizatorii pot compara rapoarte din diferite perioade și descărca variante inițiale pentru verificări, ceea ce aduce un plus de transparență și control.
EDUBanking. Ce sunt cerințele RMO?
Rezervele Minime Obligatorii (RMO) sunt sumele pe care băncile trebuie să le păstreze la BNR ca o măsură de control al lichidității din sistemul bancar. În 2024, BNR a introdus un nou cadru de raportare pentru RMO, nu doar o modificare cosmetică. Chiar dacă datele finale raportate către BNR sunt asemănătoare cu cele din anii trecuți, modul în care aceste date sunt colectate, validate și transmise a fost complet schimbat.