Preşedintele Klaus Iohannis va găzdui, luni şi marţi, la Palatul Cotroceni, cel de-al treilea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, la care vor participa nouă şefi de stat, doi preşedinţi de Parlamente naţionale, un prim-ministru şi un ministru al Afacerilor Externe, fiind organizat în Bucureşti şi un forum de afaceri.
În marja summitului, va avea loc, la Romexpo, sub înaltul patronaj al preşedintelui României, prima ediţie a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, co-organizat de Administraţia Prezidenţială a României şi Camera de Comerţ şi Industrie a României, în cooperare cu Consiliul Atlantic al Statelor Unite şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.
La Forumul de Afaceri vor participa companii şi oficiali guvernamentali din statele partenere în cadrul Iniţiativei, din celelalte state membre UE, din Statele Unite ale Americii, din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai instituţiilor financiare europene şi internaţionale, precum şi reprezentanţi ai think-tank-urilor şi mediului academic.
Totodată, la summit vor fi reprezentate, în calitate de parteneri ai Iniţiativei, Comisia Europeană, prin preşedintele Jean-Claude Juncker, guvernul Statelor Unite ale Americii, prin secretarul Energiei, Rick Perry, şi al Germaniei, prin ministrul federal al Afacerilor Externe, Heiko Maas, precum şi instituţiile financiare europene şi internaţionale, prin preşedinţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Sir Suma Chakrabarti, şi al Băncii Europene de Investiţii, Werner Hoyer. Banca Mondială va fi, de asemenea, reprezentată la lucrările Summitului.
Președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Suma Chakrabarti, va vizita Bucureștiul în perioada 17-18 septembrie 2018 cu ocazia Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări.
Inițiativa Celor Trei Mări este un proiect european lansat în 2016 pentru consolidarea comerțului, a infrastructurii, a energiei și a cooperării politice dintre cele 12 țări care se învecinează cu Marea Adriatică, Marea Baltică și Marea Neagră.
Membrii inițiativei includ țări precum Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Republica Slovacă și Slovenia. Toate, cu excepția Austriei, sunt țările în care BERD investește sau a investit în trecut.
Summit-ul va reuni șefi de state, bănci multilaterale de dezvoltare și întreprinderi. Scopul său este să rezolve lista proiectelor strategice majore din domeniul energetic, al infrastructurii digitale și al transporturilor, pentru a sprijini creșterea economică și interconectivitatea țărilor membre.
Despre eveniment, presedintele BERD declara: „Pentru a sprijini cresterea economica si pentru a ajuta ca nivelul veniturilor lor sa se alature economiilor avansate, majoritatea tarilor din regiunea BERD necesita investitii majore în întreținerea și modernizarea infrastructurii existente. Inițiativa celor trei mări este un efort pentru a consolida rețelele de infrastructură în Europa centrală și aștept cu nerăbdare să discutăm proiecte fezabile, bine concepute pe care BERD le-ar putea finanta. „
În cadrul întâlnirilor cu autoritățile țării, președintele Chakrabarti va reconfirma disponibilitatea BERD de a sprijini proiectele de infrastructură necesare în România. El se întâlneste cu premierul Viorica Dancila, ministrul finanțelor Eugen Teodorovici și guvernatorul băncii centrale Mugur Isărescu. De asemenea, va purta discuții cu reprezentanții comunității de afaceri.
Președintele Chakrabarti va semna mai multe acorduri financiare cu companii din sectorul privat din România și va anunța un nou parteneriat pentru sprijinirea Muzeului Național de Artă. În plus, va sustine o conferință la Academia de Științe Economice din București.
În România, BERD se numără printre investitorii instituționali de top. Până în prezent, Banca a investit aproape 8 miliarde de euro în țară în peste 400 de proiecte. Numai în 2017 a investit 550 de milioane de euro în România.
Din această finanțare, peste 500 de milioane de euro au fost acordate sectorului privat, cel mai înalt nivel din ultimii șapte ani.