Recent, Gheorghe Piperea a fost contactat de clienti ai Credit Europe Bank, OTP Bank si Piraeus Bank in problema unor presupuse abuzuri bancare, anunta ziarul Bursa. „Deocamdata, intentionam un proces colectiv doar contra Credit Europe Bank. Ceilalti clienti care ne-au contactat nu sunt inca organizati. In plus, mai sunt alte doua procese colective in curs de structurare contra Volksbank. ”
Gheorghe Piperea isi declara dezamagirea ca BNR a promis ca-si va exprima public pozitia, dupa victoriile clientilor contra bancherilor. „A fost un cec in alb pentru banci, care au continuat sa aplice clauzele abuzive constatate de instante si chiar au trecut la executari silite. Ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat. Ca si cand ceea ce decide justitia nu are importanta in fata masivitatii si atotputerniciei corporatiilor financiare care ruleaza aceste afaceri bancare in Romania”.
Gheorghe Piperea este de parere ca romanii au ajuns sa urasca bancile: „Nu ca le-ar fi iubit vreodata, dar macar aveau incredere in ele. Multi dintre ei au ajuns sa creada, nejustificat sau exagerat, desigur, ca nu sunt altceva decat niste camatari legali. Este momentul unei ruperi cu traditia acestei arogante.
Este momentul unei decizii economice-soc, menita a recastiga increderea celor care vor ramane < legati de gatul bancii > inca 20 de ani de-acum incolo. Consider ca un om fortat sa alerge pe curse lungi, interminabile, se poate sufoca la un moment dat. Daca il obligi sa poarte cravata si smoching in timp ce alearga si daca ii mai si strangi cravata bine la gat, nu il vei ajuta sa termine cursa, ci il vei sufoca”.
Avocatul considera ca bancile ar trebui sa le permita clientilor „sa-si scoata cravata de la gat”, in loc sa-i execute silit, in conditiile in care nu mai au cu ce sa-si plateasca datoriile: „Bancile ar trebui sa permita inghetarea ratelor un timp. Sa le reduca sau sa le stearga clientilor niste costuri, sa ii educe cum sa isi organizeze finantele personale in asa fel incit sa nu mai puna banca in pericol de default.
Poate ca, in acest fel, clientii isi recapata sursa si puterea de finantare a ratelor, caci contractul este pe termen lung, la fel ca si cursa alergatorului”.
Gheorghe Piperea opineaza ca bancherii ar trebui sa le ceara celor 4,3 milioane de clienti, care au luat credite inainte de 2009, Dobanda Anuala Efectiva (DAE) perceputa la creditele acordate in acest an, de 5%, in loc de 12-15%: „Cum este posibil ca un credit Prima Casa sa aiba logica economica, chiar si in conditii de Euribor de 3%, dar sa nu aiba logica economica reducerea DAE de la 12-15% la 5%? Sunt banci care au ajuns sa aiba un sfert din portofoliul de credite vechi in situatie de default (credit neperformant, pierdere), dar prefera sa vanda aceste credite firmelor care colecteaza creante, la preturi cu discount-uri de 95%, in loc sa incerce sa recupereze, prin reducerea costului la 5%, bucati importante din uriasa gramada de credite neperformante”.
Poate ca ar fi momentul ca bancile si decidentii politici sa se gandeasca din nou la legea insolventei simplilor particulari, „care nu este un beneficiu exclusiv al debitorilor, ci un beneficiu al creditorilor si o lege a economiei de piata din care rezulta ca esecul in afaceri trebuie „doftoricit” cu tratamentul insolventei/falimentului”, a incheiat avocatul, pentru BURSA