ProCredit Bank Romania si Fondul European de Investitii (F.E.I) au semnat recent primele doua acorduri de garantare pentru sustinerea IMM-urilor din Romania in cadrul Programului pentru Competitivitate si Inovare. In baza acestor acorduri, ProCredit Bank va oferi imprumuturi antreprenorilor din Romania in conditii preferentiale. Cu sustinerea Comisiei Europene, garantii in cuantum de pana la 50 milioane Euro au fost alocate pentru sustinerea intreprinderilor mici si mijlocii din Romania pentru o perioada de 3 ani. Informatii cu privire la criteriile de eligibilitate pentru accesarea acestor imprumuturi sunt disponibile in orice sucursala ProCredit Bank.
Seful Diviziei Facilitati de Garantare IMM a Fondului European de Investitii, Gunnar Mai, a spus: „Suntem incantati sa semnam cu ProCredit Bank aceste prime acorduri in cadrul Programului pentru Competitivitate si Inovare in Romania, permitand astfel bancii sa isi intareasca capacitatea de creditare catre micii intreprinzatori prin oferirea de imprumuturi cu garantii si costuri semnificativ reduse, care vor ajunge la peste 2500 de antreprenori. Datorita garantiilor oferite in cadrul Programului pentru Competitivitate si Inovare al Uniunii Europene, companiile din Romania vor fi in masura sa isi intensifice investitiile, sa creasca, sa lanseze noi produse, sa implementeze procese de eficientizare si sa creeze mai multe locuri de munca”.
Creditele oferite de ProCredit Bank in baza acestui acord pot fi accesate atat in Euro, cat si in Lei si pot avea o maturitate de pana la 10 ani.
Creditele cu valori cuprinse intre 50.000 – 110.000 Lei se acorda numai in Lei si pot fi utilizate atat pentru investitii, cat si pentru capital de lucru. In plus, pentru aceste imprumuturi nu se solicita garantii materiale, iar maturitatea lor poate ajunge pana la 5 ani.
Datorita garantiilor oferite de Comisia Europeana, imprumuturile care depasesc 25.000 Euro sau echivalent Lei se acorda atat pentru capital de lucru, cat si pentru investitii. Acestea se acorda in Lei sau in Euro, iar garantiile solicitate sunt reduse semnificativ. Creditul pentru capital de lucru se acorda pe o perioada de maximum 3 ani si poate avea o valoare de pana la 100.000 Euro sau echivalent Lei. Creditul pentru investitii se acorda pe o perioada de maximum 10 ani si poate avea o valoare de pana la 250.000 Euro sau echivalent Lei.
Pentru companiile cu activitate agricola exista o limita de finantare de 100.000 Euro sau echivalent Lei, iar in functie de ciclul de productie, planul de rambursare este flexibil (rate lunare sau sezoniere).
„Consideram ca acest acord va avea un impact pozitiv la nivelul intreprinderilor foarte mici, mici si mijlocii din Romania, care vor putea accesa astfel fonduri in conditii avantajoase. Pentru ProCredit Bank este o prioritate sa ofere clientilor sai finantare in conditii competitive, care sa ii ajute pe acestia sa faca investitii si sa se dezvolte, intarind astfel misiunea bancii de a contribui la dezvoltarea economica durabila, pe termen lung, pentru companiile din Romania”, spune Andreea Enache, Director Divizia Dezvoltare Afaceri, ProCredit Bank Romania.
Programul-cadru pentru Competitivitate si Inovare al Uniunii Europene propune un cadru coerent pentru consolidarea competitivitatii si a capacitatii de inovatie in cadrul Uniunii Europene. Actiunile sprijinite prin programul-cadru promoveaza dezvoltarea durabila bazata pe o creştere economica echilibrata.