Programul Start-Up Nation a devenit operațional de astăzi, de 15 iunie, ora 10:00, are o alocare de 1,7 miliarde lei, din surse bugetare naționale și fonduri europene, iar suma pe care un beneficiar o poate obține este de maxim 200.000 de lei. Obiectivul principal al programului îl constituie stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii, îmbunătățirea performanțelor economice ale start-up-urilor și facilitarea accesului acestora la finanțare. Anul acesta, prin programul StartUp Nation se estimează finanțarea a 10.000 de start-up-uri, care vor crea cel puțin 10.000 de noi locuri de muncă.
Prin Programul Start-up Nation vor fi acordate ajutoare financiare nerambursabile de până la 200.000 de lei. Companiile vor putea deconta cheltuielile pentru cumpărarea de masini, laptopuri, imprimante, biciclete, motociclete, ATV-uri, dar și de spații de birouri. Pot fi decontate inclusiv salarii, chirii, costuri pentru utilități, ca și cheltuielile pentru cursuri de management, realizări de site-uri și promovare online.
Secretarul de stat în același minister, Ilan Laufer, a precizat, la începutul lunii iunie, că pentru a beneficia de acest program prima condiție este înființarea unei societăți comerciale după data de 1 ianuarie 2017. A doua condiție este crearea a cel puțin un loc de muncă pe care antreprenorul să îl mențină pentru o perioadă de doi ani.
„Programul este dedicat inclusiv antreprenorilor care nu au capital propriu. Nu este un lucru pe care îl încurajez, dar cred că în România există mulți tineri, și bărbați, și femei, care într-adevăr văd o speranță în programul Start-Up Nation și unii dintre ei nu dispun de capital propriu, iar acest program oferă finanțare 100% nerambursabilă. Aceasta nu înseamnă că, dacă aveți un plan de afaceri de peste 200.000 de lei nu puteți veni cu propriul plan de afaceri”, a precizat Laufer.
România Startup Nation
Pentru accesarea programului România Startup Nation, firmele solicitante trebuie să indeplinească mai multe condiţii:
– să fie SRL-D (SRL-Debutante), SRL sau societăţi cooperative
– să fie înfiinţate după data intrării în vigoare a OUG 10/30.01.2017
– să nu aibă datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale
– să aibă codul CAEN autorizat la ONRC în momentul depunerii primei cereri de tragere
– să creeze cel puţin loc de muncă şi să-l menţină pe o perioadă de cel puţin doi ani după implementarea proiectului
– acţionarul/acţionarii să nu aibă sau să nu fi avut calitatea de acţionar sau asociat într-un alt IMM (SRL, SA sau SRL-D) care desfăşoară sau a desfăşurat aceeaşi activitate autorizată pentru care aplică în cadrul programului în anul anterior înscrierii sau în anul înscrierii pană la deschiderea sesiunii de înscriere.
Se pot obţine cel mult 200.000 de lei (echivalentul a aproximativ 44.000 de euro) este sumă primită maximum în cadrul programului. Aceasta reprezintă o contribuţie de maximum 100% din valoarea proiectului. Însă chiar şi dacă întreprinzătorul trebuie să vină cu o contribuţie proprie de 0% în ceea ce priveşte cheltuielile eligibile, este posibil să existe cheltuieli neeligibile necesare, cheltuieli neprevăzute şi diferenţe de cheltuieli la decontare care, dacă nu pot fi acoperite de întreprinzător din alte surse, pot duce la blocarea întregului proiect.
Cheltuielile eligibile pot fi alocate pentru:
– echipamente şi utilaje
– spaţii de lucru
– autoutilitare
– autoturisme – limitate, însă, la 36.000 de lei şi doar unul singur pe – sociectate. Limitările acestea nu sunt valabile pentru activităţile de taxi, şcoală de şoferi sau rent-a-car
– echipamente de climatizare/încălzire
– echipamente de obţinere a unei economii de energie
– echipamente IT
– mobilier
– birotică
– chirii doar pentru spaţii care nu au destinaţie locativă
– cheltuiala salarială completă în limită salariului mediu pe economie
– realizare pagini web de prezentare – limită 8000 lei
– francize
– licenţe
– cursuri de antreprenoriat
– software
– consultanţă (limitată la 8.000 de lei).
În ceea ce priveşte TVA, aceasta este o cheltuială eligibilă pentru firmele care nu sunt plătitoare de TVA. Bunurile achiziţionate în cadrul programului trebuie să fie noi, nu se acceptă second hand şi – atenţie – nu sunt acceptate nici variantele de finanţare prin leasing.
Înscrierea în programul România Startup Nation se face online, pe o perioadă de 30 de zile calendaristice, accesând linkul https://startupnation.aippimm.ro/.