Anul 2021 a reprezentat un an foarte bun pentru piețele de capital din lume, a fost pus accent pe revenirea economiilor mondiale după șocul creat de pandemie, băncile centrale continuând să injecteze lichidități în piață, precum au făcut și pe sfârșitul lui 2020.
Dar acest an a adus dificultăți și pentru companii. Costurile au crescut semnificativ ca urmare a problemelor lanțului de aprovizionare și a prețurilor-record ale energiei, scăzând marjele de profit ale companiilor. Aceste creșteri ale costurilor au fost transmise către consumatori, ceea ce a condus la o inflație crescută, de până la 7% în Statele Unite, un factor de interes pentru toți investitorii și în special pentru FED, care a trebuit să-și modifice politicile monetare adoptate odată cu izbucnirea pandemiei.
Chiar și așa, injecția de lichidități de anul trecut, care a însumat aproximativ 9 trilioane de dolari numai din partea băncilor centrale ale Statelor Unite, Europei și Japoniei, a făcut ca bursele să reziste până acum, tuturor acestor factori și astfel, să înregistreze noi maxime, fără prea multe perioade de corecții semnificative.
Indicele american S&P 500 a înregistrat o creștere cu aproximativ 20% în acest an, în timp ce indicele EuroStoxx, reprezentativ pentru companiile europene, s-a apreciat cu aproape 14% de la începutul anului și până acum.
Situația piețelor locale a fost una similară cu cea a piețelor internaționale. După un an 2020 dificil, influențat major de pandemie, 2021 a adus noi maxime istorice pentru indicele reprezentativ al bursei românești. Cu toate că piața principală a atins noi borne, și piața AeRO a fost în prim plan, cu un număr-record de listări de acțiuni și obligațiuni.
Potențialul piețelor românești a fost validat în septembrie de includerea OMV Petrom și TeraPlast în indicii FTSE Global All-Cap. Poziția pieței românești s-a consolidat după ce reevaluările trimestriale au rezultat în includerea nou listatelor One United Properties și Transport Trade Services în indicii FTSE, în luna decembrie.
Bursa de Valori București a fost anul acesta opțiunea de finanțare pentru un număr de 25 de companii antreprenoriale care au listat obligațiuni, precum și pentru 23 de companii care au ales să se listeze prin derularea de plasamente private sau de oferte publice. O astfel de varietate a oferit investitorilor numeroase variante de diversificare a portofoliilor, dar a și atras noi participanți în piață, numărul de investitori activi fiind aproape de 30 de mii, iar numărul total de investitori ajungând la aproximativ 75 de mii.
Deși piețele locale s-au corelat cu piețele internaționale, indicele BET a oferit randamente superioare indicilor importanți din lume. Astfel, BVB a cunoscut anul acesta un avans de aproximativ 30%, în timp ce BET Total Return, care include dividendele încasate, a oferit randamente de peste 36%.d
Finalul anului a venit însă cu incertitudini, cu care vom intra și în anul următor. Inflația anuală care la sfârșitul anului va fi probabil în jur de 7,5%, ar putea fi contracarată de BNR cu o creștere a dobânzii de referință. Criza energetică din Europa continuă să împingă prețurile la noi maxime istorice, iar varianta Omicron se răspândește fără a fi cunoscută încă pe deplin.