Cardul de credit este „usor” de obtinut, insa greu de rambursat. O analiza Finzoom arata ca daca alegi sa faci plata minima impusa de banca (2%), dobanzile curg si, pana la urma, ajungi sa dai mult mai mult decat suma imprumutata de la banca. Clientii care au optat pentru un astfel de angajament ajung sa plateasca imprumutul in decenii, cu costuri uriase.
Se ia un client si un card de credit cu o limita de 6.000 de lei. Clientul care a retras 6.000 de lei de pe cardul de credit isi poate plati datoria in cateva sute de luni, daca face doar plata minima ceruta de banca. 18 ani si 2 luni ar dura returnarea datoriei daca utilizatorul plateste lunar doar 2% din datorie, cat ii cere banca.
Imprumutul s-ar achita total doar daca clientul inchide linia de credit cand ii mai raman 20 de lei de plata. Daca nu, achitarea sumei minime se va intinde matematic la infinit. Potrivit calculelor Finzoom, in cei 18 ani, pe langa cei 6.000 de lei imprumutati de la banca, clientul va trebui sa returneze alti 6.600 de lei in dobanzi, comisioane si taxe bancare. Astfel, ar ajunge sa plateasca de peste doua ori mai mult decat i-a dat banca in urma cu 18 ani. Povara dobanzilor insa se va simti mult mai repede de atat.
„In cinci ani de zile, am da bancii dobanzi si comisioane in valoare de peste 4.000 de lei, deci 67% din suma imprumutata”, explica Irina Chitu, director general Finzoom.
Cum poti scapa „ieftin” de credit?
Cei care isi permit sa achite 600 de lei lunar din datoria de 6.000 ar rambursa creditul in doar un an, si nu in 18. Ar plati comisioane si dobanzi de 800 de lei, de opt ori mai mici decat daca achita doar minimul cerut de banca.
Cardul de credit: cum alegi un produs bun
Cardul de credit se poate transforma intr-un imprumut foarte scump, daca nu cunosti modul in care functioneaza. Cei care respecta o disciplina financiara pot beneficia insa de imprumuturi fara dobanda si costri uriase.
Cateva reguli bune de urmat pentru ca tu si cardul tau sa aveti parte de o experienta placuta
Cardul permite posesorului acestuia sa acceseze o limita de credit pusa la dispozitie de catre banca, avand o anumita perioada de gratie in care nu se percepe niciun fel de dobanda pentru tranzactiile la comercianti. Dobanda se plateste numai pentru sumele folosite efectiv in afara perioadei de gratie si pentru sumele retrase de la bancomat.
Exista un procent minim din credit ce trebuie rambursat lunar. Prin cardul de credit, banca iti acorda dreptul de a utiliza banii, in limita unei anumite sume si fara sa platesti dobanda, in cazul in care returnezi banii la sfarsitul perioadei de gratie. Dupa aceasta perioada, banca te comisioneaza scump – intre 25% si 40%.
Atentie ce card iti alegi. Mergi la banci si verifica informatiile cele mai importante: dobanda, DAE, dobanda penalizatoare, perioada de gratie, taxe lunare/anuale. Compara si analizeaza cu atentie. Fii sigur ca ai inteles aceste costuri, iar bancherii ti-au raspuns la toate intrebarile tale.
Nu limita plata lunara la suma minima impusa. Deja calculele de aici iti demonstreaza ca ai numai de pierdut. Nu numai ca nu vei mai ajunge nicodata la zi cu platile, dar dobanzile iti vor creste creditul vazand cu ochii! Plateste de fiecare data cat de mult poti si astfel poti economisi cateva milioane de lei pe an.
NU achita nimicuri zilnice cu acest card. Daca ai probleme cu banii e clar ca va fi imposibil sa achiti si rata la final de luna si vei acumula costuri greu de acoperit. Dobanda unui astfel de produs nu este mica iar retragerile de numerar sunt si ele comisionate scump.
Gabriela DINU