Numărul românilor cu credite la bănci şi care figurează cu restanţe mai mari de 30 de zile la plata ratelor a crescut în intervalul ianuarie-august a acestui an cu circa 46.000, până la peste 750.000 de persoane, potrivit datelor agregate de BNR, citate de ZF.ro
Un număr mai mare de restanţieri a fost înregistrat dupa luna iunie. Atunci erau 754.000 de persoane în urmă cu plata ratelor.
Creşterea numărului restanţierilor pare o situaţie paradoxală, având în vedere că în ultimul an economia românească a crescut, la fel ca şi nivelul salariilor, iar costul finanţării s-a redus, dobânzile ajungând chiar la minime istorice.
Specialiştii din piaţă susţin că avansul numărului de restanţieri poate avea legătură cu noile legi (darea în plată) sau discuţii pe tema altor modificări legislative (conversia creditelor în franci), care să îi fi determinat pe debitori să se gândească că ar putea scăpa de credit şi de aceea au decis să amâne plata. Aceste iniţiative legislative, susţin specialiştii, încurajează un astfel de comportament, potrivit ZF.
Analiştii au vorbit despre aceste comportamente imediat după adoptatea legii privind darea in plată. Cristian Păun, profesor de economie la Academia de Studii Economice București a vorbit despre alterarea comportamentului românilor.
“Este un pericol, acela al alterării comportamentului românilor. Văd că cineva îi poate salva dintr-o situație pe care şi-au creat-o ei.”