Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, stagnează de vineri şi pana astăzi la 2,15%, situaţie înregistrată şi de Robor la şase şi nouă luni care au rămas cotate la 2,31%, respectiv 2,34%. Insă, inflaţia creşte în ritm alert iar analiştii vorbesc despre o dobandă ROBOR de 4%.
Inflaţie record în luna noiembrie! Cel mai mare nivel din august 2013. Campionii creșterii economice au devenit campionii inflației
Preţurile de consum au continuat să crească în luna noiembrie a acestui an, rata anuală a inflaţiei urcând la 3,23%, de la 2,6% în octombrie, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 3,88% şi a celor nealimentare cu 4,12%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate marţi, 12 decembrie 2017.
Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere la 2,7% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, de la 1,9% anterior.
Asistăm la o reaşezare a dobânzilor. ROBOR, frate cu inflaţia. Clienții vor plăti nota de plată a politicilor populiste
Economiştii recunosc că această creştere a dobânzii interbancare este una nomală, ea vine firesc pe fondul dobânzilor foarte mici înregistrate până în prezent. Însă ritmul alert sperie. Exista un cumul de factori care duc indicele Robor spre cote atinse şi acum trei ani.
Ascensiunea rapidă a Robor este pusă de analişti pe seama anticipaţiilor inflaţioniste şi de înăsprire a politicii monetare a BNR.
Factorii care au determinat creşterea dobânzilor ţin de intervenţiile în economie ale guvernului prin decizii populiste, nesustenabile economic: majorarea salariilor şi a pesniilor au dus la o presiune pe preţuri, de aici inflaţia.
O altă măsura blamată de analiştii economci, măsura de introducere a accizei pe carburant a dus la creşterea preţurilor, deci la inflaţie.
O decizie proastă a fost şi retragerea profitului companiilor de stat prin plata dividendelor. Aceasta a dus la retrageri masive a banilor din piaţă. “Lipsa lichiditătilor a dus la bani mai scumpi” explică analiştii financiari.
Florin Citu, analist economic: In urmatoarele 3 luni- ROBOR trebuie sa ajunga la minim 4%.
Fostul bancher, vicepreşedinte PNL, consideră că este o chestiune de timp (scurt) pană cand Robor va depăsi inflaţia. Rata dobânzii urmează rata inflației, altfel clienții pierd banii din bancă. Deci, creșterea ratei inflației atrage creșterea dobânzilor, așa cum explică și Florin Citu. Concluzia sa vine în completarea afirmaţiilor multor economişti care deja au prezentat ca ireversibilă evolutia ROBOR, fiind strans legata de inflaţie.
Senatorul Citu a publicat ieri o analiză a bugetului pe 2018. Concluziile analizei senatoului PNL – în 2018, PSD vrea sa iasă de la guvernare! Citeste AICI analiza bugetului.
„Dragnea si Valcov dau foc economiei!La inceputul anului rata inflatiei 0%.
Dupa 11 luni in care Dragnea si Valcov au administrat economia, rata inflatiei 3.2%! (publicat astazi de INS). ROBOR – trebuie sa creasca repede peste rata inflatiei!
Pariul pe care il fac acum economistii: cand depaseste ROBOR rata inflatiei?
Eu va spun ca foarte curand. Altfel, lucrurile scapa de sub control. In urmatoarele 3 luni- ROBOR trebuie sa ajunga la minim 4%, a scris Florin Ciţu pe pagina personală de Facebook, în această dimineaţă.
La ce să ne aşteptăm în 2018? Avem acum un varf de inflaţie? Inflaţia va trece 4%, la fel şi ROBOR
Avem astăzi cea mai mare inflaţie din ultimii 4 ani, iar BNR a anticipat această inflaţie. Insă nu în acest ritm. BNR întrevedea acestă rată anuală abia în trimestul I din 2018.
Inflaţia în creştere va pune presiune pe dobânzi, dar va exista şi influenţă pe cursul de schimb
În prezent, există un decalaj între cerere şi ofertă, (o creștere a consumului peste potențialul producției locale) dar este un eveniment temporar, afirmă analiştii. Preţul ouălor a crescut cu 29%. Analiştii consideră că această tendinţă va stagna iar piaţa îşi va reveni, dacă guvernul va avea grijă de companii şi nu se vor mai înregistra dezechilibre macroeconmice.
Previziune BNR erau mai optimiste
“Ne așteptăm ca în trimestrul I din 2018, statistic, să avem un vârf de inflație. Din ce cauză? Pentru că anul trecut, prin introducerea TVA-ului, inflația a fost foarte scăzută și atunci inflația pe un an de zile, ianuarie 2018 raportat la ianuarie 2017 arată o creștere, chiar dacă inflația lunară din ianuarie anul viitor nu va fi mare. La fel și în februarie, la fel și în martie. Deci noi ne așteptăm la un asemenea puseu al inflației. Știm însă că el va fi depășit”, declara în noiembrie Mugur Isărescu.
“Inflaţia va creşte destul de repede. La sfârşitul anului estimăm că va atinge 2,4%, iar la jumatatea lui 2018 peste 4%. Tendinţa era foarte clară de creştere a ROBOR”, declara în luna octombrie şi Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank.