În vremuri de incertitudine, fiecare om poate reprezenta un popas, un reper de echilibru și de speranță. Ține de noi să avem o comunitate în care fiecare să își asume locul, fiecare să își facă partea cu responsabilitate. De ce nu, fiecare să ceară ajutor. Zilele acestea descoperim supereroi, oameni din comunitatea noastră, oameni în care ne punem speranța: medici sau șoferi, militari sau lucrători la supermarket, farmaciști sau ingineri de comunicații. Alături de ei, eu îmi pun încrederea în colegii mei care asigură plăți, asistență ori finanțările necesare în acest moment. Ei sunt eroii mei, nu doar pentru că știu că țin economia și sistemul financiar în priză, dar mai ales pentru lecțiile despre business și încredere în oameni pe care mi le oferă în fiecare zi.
Sunt câteva lucruri pe care le putem face în următoarea perioadă:
- În primul rând să rămânem oameni.
Sună simplu. De fapt e atât de complicat în vremuri de baricadare, de neîncredere. Să rămânem ancorați în acele valori care ne definesc umanitatea: compasiunea, grija, răbdarea, bunătatea și…cuvântul. Da, este timpul cel mai bun pentru comunicare.
- Să rămânem deschiși
Deschiși la informație. Deschiși la oportunități complet noi. Deschiși la a ne reinventa.
Pentru mulți dintre noi perioada următoare va fi o lecție mai ales despre adaptare. Cum ne luăm informația pentru a ști cum să acționăm corect? Cum evitam capcana gândului ”mie nu mi se poate întâmpla nimic?” Dar capcana gândirii apocaliptice ”totul se va duce de râpă”? Echilibrul, aceasta este drumul.
- Să fim prezenți, implicați, #acum
Acesta e momentul faptelor concrete, nu al supra-analizelor. E timpul să facem, să avem curaj, să încercăm lucruri noi, să ne repliem, să încercăm din nou. Sunt atâtea lucruri de făcut. Poate nu ne vor ieși perfect. Dar e important să fim implicați. Acum.
- Să ne gândim la viitor
Nu cred că mai există o cale spre înapoi, spre ”ceea ce a fost”.
Suntem într-un moment de reinventare. Reinventare la nivel de familie: cum ne ajutăm bătrânii? cum avem grijă de copii? cum ne gestionăm resursele?. Reinventare la nivel de comunitate locală: cum ne sprijinim instituțiile, spitalele, cum arătăm solidaritate, cum arătam responsabilitate față de niste reguli minime de buna conviețuire și respect reciproc? Reinventare la nivel de țară: care sunt investițiile strategice naționale în următoare perioadă? Poate în sănătate și în agricultură, cum a anunțat Franța? Poate în educarea unui bun simț-civic, astfel încât să răspundem cu toții rapid, eficient, unitar, la situații de urgență, fără excepții, fără ”mie nu mi se aplică, e pentru alții”?
Și așa ajung la ultimul punct. Iar aici voi fi foarte succint și, sper limpede.
- Să rămânem împreună, cu încredere
Dacă ne vom schimba modul de a gândi, de la ”fiecare pentru sine”, ”fiecare în fortăreața lui” la ”împreună” va fi o schimbare uriașă în bine. Iar lumea nu va mai fi cum a fost, într-adevăr. Va fi o versiune a ei mult mai bună, mai sustenabilă, mai adaptabilă, mai puțin poluată, mai deschisă.
Împreună este cuvântul-cheie. Restul sunt tactici și proceduri.
Opinia exprimată de Sergiu Manea a fost publicată pe blogul BCR (AICI), sub titlul ”Ce putem face fiecare dintre noi in vremuri de incertitudine”.