România, din păcate, se situa pe ultimul loc în Europa din punct de vedere al educației financiare, potrivit unui studiu realizat în 2015 care a urmărit competențele financiare pe patru segmente, respectiv dobândă, dobândă compusă, diversificarea riscului și inflație, a spus Sergiu Oprescu, președintele consiliului director al Asociației Române a Băncilor și președintele executiv al Alpha Bank, în cadrul seminarului „Noua paradigmă la nivel european: consumatorul de servicii financiare, între transparență și riscuri”, organizat de ARB și Institutul Bancar Român în cadrul seriei de evenimente European Money Week.
„Ar trebui, cu o anumită periodicitate să elaborăm astfel de studii cu privire la parcursul pe care îl are țara noastră din punct de vedere al educației financiare.
Educația financiară face legătura între educația economică și intermedierea financiară. Educația financiară contribuie la intermedierea financiară, la ridicarea gradului de cultură, așa încât când luăm o decizie financiară aceea să fie bine gândită. Aceasta trebuie să aibă influență asupra incluziunii financiare, România având cel mai scăzut nivel de incluziune la nivelul UE, circa 60 de puncte procentuale față de 90de puncte, media UE”, a mai spus Oprescu.
Potrivit acestuia, la nivelul UE există un cadru strategic pentru colaborare în educația financiară, care are ca prim obiectiv ca rata de participare a adulților la procesul de învățare continuă să ajungă la cel puțin 10,7%.
Un al doilea obiectiv este ca procentul tinerilor cu vârsta de până la 15 ani cu competențe scăzute la matematică și științe exacte să fie de 15%, media UE fiind acum de 25%. „În România, circa 37,3% din tinerii cu vârsta până la 15 ani au competență scăzute de citire la matematică”, a mai spus Oprescu.
În context, președintele consiliului director al ARB a amintit cele șase campanii de educație financiară derulate până acum de Asociația Română a Băncilor. „2016 a adus cea mai mare realizare pe planul educației financiare, prin lansarea platformei de educație financiară. Industria financiară și toți reprezentanții pieței de educație financiară, 23 de asociații și instituții din acest segment, au elaborat această platformă. Un nou obiectiv este realizarea unui manual de educație financiară”, a conchis bancherul.
2017 este al treilea an când ARB și IBR organizează săptămâna European Money Week, un eveniment ce are loc concomitent în toate țările europene.
Obiectivul organizării acestui eveniment este creșterea nivelului de conștientizare a importanței educației financiare, a spus Florin Dănescu, președinte ARB.