Creditele ipotecare reprezintă o parte importantă în bilanțurile bãncilor, împrumuturile pentru locuințe acoperind aproape 30% din totalul finanțărilor acordate companiilor și populației și mai mult de 60% din banii accesați doar de persoanele fizice. În ciuda tuturor provocărilor și vicisitudinilor din ultimii ani, pornind de la criza financiară generată de pandemia de coronavirus, războiul din Ucraina, criza energetică până la inflație și creșterea dobânzilor, creditarea ipotecară a turat motoarele, consemnând rezultate care i-au luat prin surprindere chiar și pe bancheri.
Datele analizate de publicația BankingNews arată că piața împrumuturilor pentru locuințe este foarte concentrată, dacă avem în vedere că 8 din cele 32 de bănci comerciale care activează în România acoperă împreună aproape 90% din soldul total de credite ipotecare. Mai mult, dacă ne raportăm la portofoliile primilor patru jucători de pe această piață, putem observa că BCR, Banca Transilvania, BRD Groupe Société Générale și ING Bank dețin peste 60% dintre finanțările imobiliare accesate de români.
Topul băncilor după soldul creditelor ipotecare
Conform informațiilor disponibile în rapoartele financiare ale băncilor locale de la finalul primului semestru din 2023, BCR este lider pe segmentul creditării ipotecare, administrând un portofoliu care se apropie de 20 de miliarde de lei. Față de ultimul studiu realizat de BankingNews în primăvara anului 2021 (detalii aici), BCR a reușit să adauge la soldul finanțărilor imobiliare aproximativ 1 miliard de lei la cele 18,7 miliarde de lei pe care le deținea atunci.
Poziția a doua a topului este ocupată în continuare de Banca Transilvania, diferența față de situația de acum doi ani este că cea mai mare bancă din România după active a redus considerabil ecartul la puțin peste 2 miliarde de lei, în condițiile în care în primăvara anului 2021 diferența dintre cele două instituții de credit era de peste 5 miliarde de lei. Această performanță se datorează accelerării agresive a Băncii Transilvania, care și-a majorat soldul de împrumuturi pentru locuințe cu peste 3,5 miliarde de lei în ultimii 2 ani, consemnând cea mai bună evoluție dintre băncile locale pe acest segment de piață.
Podiumul clasamentului este completat de BRD Groupe Société Générale, cu un sold al creditelor ipotecare 14,6 miliarde de lei, consemnând un salt de 1,5 miliarde de lei față de 13,1 miliarde de lei cât avea în primăvara anului 2021. O altă bancă cu un portofoliu considerabil, ce depășește borna de 10 miliarde de lei, este ING Bank care se bucură de un sold al finanțărilor imobiliare de 2,6 miliarde de euro (circa 12,9 miliarde de lei).
Topul celor mai importanți jucători de pe piața creditării ipotecare este întregit de un grup de 4 bănci, care administrează împreună un portofoliu de aproape 30 de miliarde de lei, respectiv Raiffeisen Bank (8,1 miliarde de lei), CEC Bank (7,4 miliarde de lei), Alpha Bank (7,1 miliarde de lei) și UniCredit Bank (6,8 miliarde de lei). Cea mai importantă modificare față de primăvara anului 2021 este dată de schimbarea de locuri din clasament între UniCredit Bank și Alpha Bank, banca cu acționariat grecesc reușind o performanță lăudabilă.
2021, cel mai bun an pentru piața împrumuturilor pentru locuințe
Statisticile monetare și financiare publicate de Banca Națională a României relevă faptul că în perioada 2016 – 2022, soldul creditelor ipotecare a înregistrat cele mai mari salturi anuale, cu un vârf în 2021, când portofoliul total de împrumuturi pentru locuințe s-a majorat cu 11,5 miliarde de lei, cifră care reprezintă un record absolut. Totuși, avântul creditării imobiliare s-a temperat serios în 2022, când soldul acestor împrumuturi a consemnat o creștere de numai 5,5 miliarde de lei.
În tot acest tablou care ne arată o curbă ascendentă an de an în perioada 2007 – 2022 (vezi graficul de mai jos), probabil că cea mai importantă concluzie este că 2023 va fi primul an în care soldul creditelor ipotecare va înregistra un regres. Practic, toate crizele acumulate în ultimii ani, care au avut ca impact creșterea abruptă a dobânzilor, încep să se vadă în evoluția soldului împrumuturilor pentru locuințe. În esență, este tot mai clar că în 2023 valoarea creditelor ipotecare noi accesate de români nu reușește să mai depășească valoarea rabursărilor din finanțările istorice.
Aproape 47% dintre bănci au semnalat o scădere a cererii de credite ipotecare
Potrivit Sondajului privind creditarea companiilor nefinanciare și a populației dat publicității de Banca Națională a României în luna august 2023, majoritatea instituțiilor de credit (92,7%) au afirmat că prețul mediu pe metru pătrat al unei locuințe a rămas aproximativ constant în cel de-al doilea trimestru din 2023, doar 7,3 la sută considerând că acesta a scăzut într-o anumită măsură.
Opiniile instituțiilor bancare în legătură cu cererea de credite destinate achiziției de locuințe și terenuri au fost diferite. Astfel, conform a 46,8 la sută dintre acestea, cererea
a fost moderat mai scăzută în T2 2023, în timp ce 31,7 la sută au raportat o cerere moderat mai mare. Doar 13,2 la sută dintre instituții au văzut o cerere neschimbată pentru această categorie de credit.
Așteptările privind evoluția cererii în următorul trimestru au continuat să fie mixte. Astfel, 55,5 la sută dintre bănci nu au anticipat modificări, în timp ce 17,3 la sută au considerat că cererea va fi substanțial mai ridicată. Totodată, ponderea creditelor solicitate și respinse de către instituțiile bancare a crescut moderat pentru împrumuturile destinate achiziției de locuințe (6%).