Aproape 900.000 de români au cumpărat o poliță facultativă de asigurare a locuinței în primele 6 luni din 2023, cu circa 23% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Dar, anul trecut, aproape 1,5 milioane de români au încheiat o poliță de asigurare facultativă a locuinței, acesta fiind cel mai mare nivel anual înregistrat până acum, arată datele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Cu tot cu asigurările obligatorii emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor, piața se apropie de pragul critic de 2 milioane de contracte, care nu a mai fost atins din perioada în care pe piață exista Astra Asigurări (societate care singură avea circa 2 milioane de polițe, dar care vinde produse fără acoperire). Mai important, sumele plătite sub formă de despăgubiri au crescut și ele substanțial, până la 100,5 milioane de lei, de asemenea un record istoric.
Evenimentele catastrofale care au avut loc în prima parte a acestui an au influențat și piața asigurărilor din România, mai degrabă într-un sens pozitiv. Societățile de asigurare au încheiat 873.138 de contracte de asigurare facultativă a locuinței, în primele șase luni ale anului, acesta fiind un record al ultimilor cel puțin 10 ani. În total, la finalul S1 2023 erau valide peste 1,6 milioane de polițe, relevă raportul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind piața asigurărilor.
Întregul portofoliu de asigurări care acoperă evenimentele catastrofale ( cutremur, inundație și alunecări de teren) se apropie de 2 milioane, față de doar puțin peste 1,8 milioane în perioada similară a anului 2022. Creșterea a fost determinată, cel mai probabil, de emoția generată de cutremurele din România sau din zone apropiate României.
Record de plăți în 2022. Cum te protejezi cu 10 euro pe lună
Daune record în piața asigurărilor facultative de locuință. Pentru prima dată în istoria pieței, plățile făcute de asigurători în baza polițelor de asigurare facultativă a locuinței au depășit 100 de milioane de lei, cu aproape 30% mai mari decât în 2021. Viteza de creștere a indemnizațiilor brute plătite este de două ori mai mare decât cea a primelor brute subscrise, care au crescut în 2022 cu doar 14%.