Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: TOP statistici imobiliare in T1 2017: cate salarii medii pentru un apartament in Bucuresti. 75% din tranzactii sunt finantate prin Prima Casa. Timpul estimat pentru incheierea unei tranzactii si marja de negociere. Pretul caselor continua sa creasca
Share
Notification Show More
Latest News
Inflația accelerează, conform așteptărilor BNR, dobânzile rămân sus. Când vine prima tăiere de dobândă? BCR: „Cel mai devreme, în februarie 2026”
Analize Stiri de top
Credit Europe Bank devine Nexent Bank. Ce se schimbă, ce rămâne la fel pentru clienții bănci. Și o promisiune: „Suntem pregătiți pentru viitor”, declară Yakup Çil
Stiri de top
FOTO. Caravana9 pornește la drum: Fundația9 transformă cultura într-o mișcare națională, cu ajutorul BRD
Stiri de top
„Taraba cu Parale” ajunge la Mamaia: Lecții interactive de educație financiară pentru turiști și localnici între 11 și 13 iulie
Stiri de top
Cea mai importantă conversație E ȘI despre pepeni. BCR, împreună cu BCR Social Finance, deschide conversația despre protejarea identității locale în agricultură și susținerea fermierilor din Dăbuleni. Nicoleta Deliu-Pașol: ”Avem nevoie să deschidem conversații reale despre rolul economiei în viața comunităților”
Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Stiri pe scurt > TOP statistici imobiliare in T1 2017: cate salarii medii pentru un apartament in Bucuresti. 75% din tranzactii sunt finantate prin Prima Casa. Timpul estimat pentru incheierea unei tranzactii si marja de negociere. Pretul caselor continua sa creasca
Stiri pe scurt

TOP statistici imobiliare in T1 2017: cate salarii medii pentru un apartament in Bucuresti. 75% din tranzactii sunt finantate prin Prima Casa. Timpul estimat pentru incheierea unei tranzactii si marja de negociere. Pretul caselor continua sa creasca

Gabriela Dinu
Last updated: 10/04/2017 15:35
Gabriela Dinu 8 ani ago
Share
SHARE

Un bucureștean are nevoie de 114 salarii medii pe economie pentru cumpărarea unui apartament cu două camere de 50 metri pătrați utili, potrivit unui comunicat al Coldwell Banker România.

”Indicele de accesibilitate a achiziționării unei locuințe noi în București a ajuns la un nou minim istoric, fiind necesare 114 salarii medii pe economie (sub 9,5 ani) pentru cumpărarea unui apartament nou cu două camere în Capitală (50 metri pătrați utili), față de 119 salarii medii (aproximativ 10 ani) în ianuarie 2016 și 395 de salarii medii (aproape 33 de ani) în ianuarie 2008”.

Indicele de accesibilitate a achiziționării unei locuințe noi este calculat în funcție de salariul mediu pe economie, prețurile medii pe metru pătrat și cursul de schimb leu — euro.

75% din totalul tranzacțiilor –  finanțări Prima Casă

”Principala metodă de achiziție pe segmentul mass market este reprezentantă de finanțările Prima Casă, ponderea acestora fiind de aproximativ 75% din totalul tranzacțiilor. Proiectele încadrate pe acest segment livrează pe piață un stoc de locuințe accesibile din punct de vedere al prețurilor, care variază în medie între 700 și 950 de euro pe metru pătrat util, prețul reprezentând principalul factor de diferențiere, urmat îndeaproape de amplasament. Aproximativ 4.500 de unitățile care ar urma să fie finalizate în acest an pe piața rezidențială din Capitală și împrejurimi, sau 37% din ofertă, pot fi încadrate în categoria middle market, segment pe care prețurile medii de tranzacționare sunt cuprinse între 1.100 și 1.300 de euro pe metru pătrat util”, informează Coldwell Banker România.

Din 2014 încoace, diferența dintre timpul necesar pentru vânzarea unei case și cel pentru vânzarea unui apartament s-a majorat în mod vizibil, arată datele furnizate de platforma Analize Imobiliare. La nivelul Capitalei, spre exemplu, perioada de tranzacționare ajungea, în ultimul trimestru din 2016, la circa 77 de zile pentru un apartament și, respectiv, la aproximativ 150 de zile pentru o casă – nivel aproape dublu fată de perioada de boom imobiliar – 2008.

Potrivit statisticilor, cea mai propice perioadă pentru vânzarea unei locuințe (din punctul de vedere al factorului timp) este trimestrul al doilea din an. În T2 2016, spre exemplu, un apartament avea nevoie de puțin sub 60 de zile pentru a fi tranzacționat, iar o casă de 134 de zile.

Din perspectiva potențialilor cumpărători, un studiu realizat recent de Imobiliare.ro (asupra unui eșantion reprezentativ din județele București-Ilfov, Timiș, Cluj, Brașov, Constanța și Iași) relevă o tendință de majorare a timpului estimat pentru încheierea unei tranzacții. La finele lui 2016, majoritatea celor chestionați, respectiv o pondere de 47,4% (în creștere de la 43,5% în 2015), anticipau că-și vor rezolva nevoia imobiliară într-un interval mai mare de șase luni; de asemenea, clienții care se așteptau să cumpere o proprietate într-un interval de trei până la șase luni reprezentau 25% din total (în creștere de la 13,1%). Pe de altă parte, ponderea celor care declarau că au o nevoie imobiliară urgentă, pe care ar fi vrut să o îndeplinească în mai puțin de o lună, se situa la 12,2% (în scădere de la 19,7% în urmă cu un an). Totodată, cota clienților care estimau că vor încheia o tranzacție într-un interval de una până la trei luni de zile ajunsese la 15,4% (de la 23,7%).

Marja de negociere, sub 4% în marile orașe

La capitolul preț, statisticile relevă o tendință de apropiere între așteptările vânzătorilor și cele ale cumpărătorilor. Acest lucru este dovedit, printre altele, de faptul că marja de negociere este destul de redusă în momentul de față, cel puțin pe segmentul apartamentelor. Aceasta se situează sub nivelul de 4% în toate marile orașe analizate: 3,7% în București, 3,2% în Cluj-Napoca, 1,9% în Timișoara, 2% în Iași, 3,6% în Constanța și 2,9% în Brașov. Asta înseamnă că, pentru un apartament cu un preț cerut de 50.000 de euro, prețul final va fi „ajustat” cu o sumă cuprinsă între 950 și 1.850 de euro.

Prețul caselor continuă să crească 

Datele Imobiliare.ro arată că, în primul trimestru din 2017, apartamentele disponibile spre vânzare la nivel național (noi și vechi) au continuat să se scumpească, însă într-o măsură mai redusă comparativ cu perioada similară a anului trecut – când piața era sub influența discuțiilor despre legea dării în plată.

După un avans de 1,1% consemnat în martie, de la 1.080 la 1.092 de euro pe metru pătrat, prețul mediu solicitat de vânzători s-a majorat, per ansamblu, cu 4% în primele trei luni ale acestui an (pornind de la nivelul de 1.050 de euro pe metru pătrat valabil la sfârșitul lui 2016).

Locuințele din Capitală s-au apreciat cu 1,4% în ultima lună (de la 1.159 la 1.175 de euro pe metru pătrat util). Suma medie cerută pentru un apartament vechi a rămas constantă, la 1.112 euro pe metru pătrat, însă unitățile locative din cadrul noilor ansambluri rezidențiale s-au scumpit cu 3%, de la 1.189 la 1.225 de euro pe metru pătrat. În primul trimestru din 2017 pretențiile vânzătorilor s-au majorat, per ansamblu, cu 3% (de la o medie de 1.141 de euro pe metru pătrat valabilă la finele anului trecut), în vreme ce, în perioada similară din 2016 avea loc o creștere de 3,3%.

În martie, prețul solicitat de vânzătorii pentru orasul Cluj s-a majorat cu doar 0,1%, de la 1.259 la 1.260 de euro pe metru pătrat; pe segmentul apartamentelor vechi a avut loc o creștere ușoară, în valoare de 0,2% (de la 1.312 la 1.315 euro pe metru pătrat), însă cele noi au cunoscut un avans de 1,7% (de la 1.176 la 1.196 de euro pe metru pătrat). În mod interesant, marja de scumpire consemnată pe parcursul primului trimestru pe piața clujeană se situează la doar 1% (pornind de la o valoare de 1.247 de euro pe metru pătrat), ceea ce reprezintă o diferență semnificativă față de saltul de 7,2% înregistrat în perioada similară din 2016.

 

You Might Also Like

Bulgaria adoptă euro în 2026. Care sunt avantajele și dezavantajele? Descoperă povestea vecinilor care începe cu prăbușirea economică din 1997 — anul în care leva s-a legat pentru totdeauna de moneda europeană

Raport BNR. România, codașă la implementarea PNRR – riscă să piardă 19 miliarde de euro. BNR avertizează: „Întârzierile afectează direct bugetul”

Datele oficiale ale BNR confirmă: ieșiri masive din rezerva valutară în luna mai. Guvernatorul BNR a explicat amploarea intervențiilor pentru apărarea cursului. Mugur Isărescu: Estimările din piață nu au greșit prea mult

Raiffeisen Bank: 1 miliard de euro în obligațiuni sustenabile și investiții-record în comunități în 2024

Analiză: România are nevoie de un acord special cu băncile și de un împrumut masiv de la populaţie ca să evite taxe majorate

TAGGED: euro, Prima Casa, imobiliare, case, pret, avans, tranzactie, apartemanete, marja de negociere
Gabriela Dinu 10/04/2017
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Gabriela Dinu
Follow:
Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.
Previous Article Premierul Sorin Grindeanu şi Guvernatorul Mugur Isărescu despre trecerea la euro: Fără reducerea decalajelor între regiunile României trecerea la euro nu este sustenabilă. Isarescu: abordarea procesului de adoptare a monedei euro trebuie să fie caracterizată de prudență, responsabilitate și profunzime.
Next Article Cum s-a schimbat topul băncilor după active în 2016. Cea mai importantă modificare este urcarea Băncii Transilvania pe locul al doilea.

– Publicitate –

- Advertisement -
Ad image
- Publicitate -
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Bulgaria adoptă euro în 2026. Care sunt avantajele și dezavantajele? Descoperă povestea vecinilor care începe cu prăbușirea economică din 1997 — anul în care leva s-a legat pentru totdeauna de moneda europeană

4 zile ago

Raport BNR. România, codașă la implementarea PNRR – riscă să piardă 19 miliarde de euro. BNR avertizează: „Întârzierile afectează direct bugetul”

5 zile ago

Datele oficiale ale BNR confirmă: ieșiri masive din rezerva valutară în luna mai. Guvernatorul BNR a explicat amploarea intervențiilor pentru apărarea cursului. Mugur Isărescu: Estimările din piață nu au greșit prea mult

o lună ago

Raiffeisen Bank: 1 miliard de euro în obligațiuni sustenabile și investiții-record în comunități în 2024

2 luni ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?