BNR si-a exprimat in timp opinia asupra modului de preluare in legislatia interna a directivei privind actiunile colective pentru denuntarea clauzelor abuzive din contractele de credit, dar nu comenteaza ceea ce se legifereaza, afirma Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Mugur Isarescu. „BNR s-a pronuntat ca opinie, dar ce e lege e lege”, a spus Vasilescu, intrebat cum comenteaza faptul ca guvernul a nu tinut cont de opiniile exprimate de reprezentantii BNR privind judecarea proceselor colective exclusiv la inalta Curte de Casatie si Justitie sau limitarea posibilitatii de a introduce actiunea doar la nivelul ANPC.
Oficialul BNR a continuat aratand ca „singura realitatea este ca a aparut o noua reglementare in materie bancara si atat”.
Mai mult, Vasilescu a tinut sa precizeze ca, in fapt, BNR nu are nicio legatura cu contractele de creditare.
„Cand la BNR ajung la validare normele de creditare ele nu sunt insotite de mostrele de contracte, asa cum s-a afirmat eronat de multe ori, acele contracte sunt doar legi ale partilor. BNR intervine si a intervenit intr-un singur aspect, asa cum prevede legea, si anume cand bancile incalca ceea ce au semnat”, a conchis Vasilescu.
In sedinta de miercuri a Guvernului, Ministerul Justitiei a propus amanarea pana la 1 februarie 2014 a posibilitatii denuntarii clauzelor abuzive din contractele, dar Executivul, pe fondul unor discutii inclusiv cu caracter politic, a decis sa nu aprobe actul normativ, astfel ca prevederile legale privind denuntarea acestor clauze vor fi aplicate de la 1 octombrie 2013.
Premierul Victor Ponta a confirmat pentru Mediafax decizia Guvernului de a nu mai amana posibilitatea denuntarii clauzelor abuzive.