Volksbank a facut o miscare curajoasa, aducandu-l in fata jurnalistilor, la evenimentul ”Un week-end cu presa economica”, organizat de FinMedia si Piata Financiara, pe directorul Directiei Juridice si Guvernanta Corporativa pentru a vorbi deschis despre procesele pe clauze abuzive pe care banca le are cu clientii sai.
”Din 2010 pana in prezent s-au scris multe randuri pe tema clauzelor abuzive, mai mult sau mai putin adevarate, fapt pentru care am venit in fata dumneavoastra pentru a va explica pozitia Volksbank fata de situatia existenta”, si-a inceput discursul Diana Ciubotariu.
”Suntem in situatia in care clientii merg in Instanta, insotiti de avocati, solicitand eliminarea comisionului de risc din contractul de credit fara sa justifice cu nimic din punct de vedere legal sau economic, spunand ca pur si simplu acel cost reprezinta o clauza abuziva”, a precizat oficialul Volksbank. In opinia sa, in momentul de fata asistam la un trend al proceselor pe clauze abuzive. ”A devenit o moda sa dai banca in judecata, clientii isi fac un calcul foarte cinic, iar avocatii mizeaza pe castigurile care apar”, a subliniat Diana Ciubotariu.
Directorul Directiei Juridice din cadrul Volksbank sustine ca acest trend al proceselor impotriva Volksbank a fost initiat de judecatori care, in calitate de clienti ai institutiei de credit, au dat banca in judecata pe motiv ca nu au inteles ce au semnat. ”Avem exemple de presedinti de Tribunale din Iasi, Timisoara, Mehedinti, Dolj si Bucuresti, care in calitate de clienti Volksbank, au intentat procese bancii, solicitand eliminarea comisionului de risc”, a declarat Diana Ciubotariu.
Volksbank are pe rol in prezent procese pe clauze abuzive pentru aproximativ 2.000 de contracte de credit, in timp ce litigiile pentru aproximativ 1.000 de titulari de imprumuturi s-au incheiat irevocabil. Statistica bancii arata faptul ca Volksbank a pierdut in 8 din 10 procese. Institutia de credit plateste in medie 3.000 de euro pentru fiecare contract de credit pentru care a pierdut irevocabil in Instanta.
Potrivit expertului juridic al Volksbank, clientii castiga in Instanta procesele pe clauze abuzive pe criterii subiective si pe empatia judecatorilor, in conditiile in care acestia nu admit si resping probele sustinute de institutia de credit. ”Noi percepem toate aceste procese ca abuzuri impotriva bancii pentru ca argumentele sunt de cele mai multe ori subiective si vom continua sa luptam pana in panzele albe”, a evidentiat Diana Ciubotariu.
Oficialul Volksbank s-a referit si la ”cel mai vocal avocat” (n.r. avocatul Gheorghe Piperea), care s-ar astepta la incasari de aproximativ un milion de euro din onorariile pentru procesele in care pledeaza pentru clientii nemultumiti ai bancilor.