Presedintele Bancii Central Europene (BCE), Mario Draghi, a dat asigurari ca viitoarele decizii ale BCE ar putea ajuta la deprecierea euro si la scaderea ratelor dobanzilor, atenuand riscul ca inflatia sa nu revina la nivelul dorit de autoritatile de politica monetara, transmite Reuters.
„Deciziile adoptate de BCE creeaza, de fapt, posibilitatea relaxarii politicii monetare, deoarece ratele reale ale dobanzilor ar urma sa scada in viitor. in acelasi timp, diferenta dintre rata dobanzii in zona euro si restul lumii va scadea probabil, punand presiune asupra ratelor de schimb”, a afirmat Mario Draghi la Viena.
Dupa declaratiile sale, euro s-a depreciat, joi seara, la 1,3870 dolari pe unitate, fata de un nivel de 1,3915 dolari pe unitate inregistrat miercuri, cel mai ridicat nivel din ultimele 17 luni.
Seful BCE sustine ca nivelul ‘prea scazut al inflatiei este in prezent mai relevant decat un nivel prea ridicat al inflatiei, desi riscul deflatiei este destul de limitat’.
‘Orice riscuri considerabile privind evolutia inflatiei vor fi contrabalansate de masuri suplimentare de politica monetara’, a dat asigurari Mario Draghi.
Conform prognozelor anuntate in 6 martie de BCE, rata inflatiei in zona euro se va mentine sub tinta de 2% pana in 2016, inclusiv. in acest an, preturile in zona euro ar urma sa se majoreze cu un procent (mai putin decat avansul de 1,1% preconizat anterior) si cu 1,3% in 2015.
Estimarile privind inflatia sunt foarte asteptate, deoarece joaca un rol important in aprecierile pe care le fac guvernatorii bancilor centrale cu privire la perspectivele zonei euro, care, la randul lor, sunt cruciale pentru deciziile de politica monetara.
La sedinta de politica monetara de saptamana trecuta, Consiliul guvernatorilor de la BCE a decis sa mentina dobanda de referinta la nivelul record de 0,25%.