Ambiguitatea legata de adoptarea monedei euro nu face bine Romaniei, a declarat duminica presedintele Traian Basescu, care a recunoscut ca este surprins de pesimismul introdus in ultima perioada, atat la nivelul Guvernului, cat si la nivelul BNR, cu privire la acest subiect. Traian Basescu a spus ca este esential ca 2014 si 2015 sa fie ani in care se confirma politica Romaniei vizavi de Uniunea Europeana, adica faptul ca se vrea integrarea in tot ceea ce inseamna Europa unita.
Seful statului a precizat ca acesta a fost motivul pentru care, cel putin pana acum, Romania a aderat la toate noile institutii create si care vizau integrare.
‘Acesta este motivul pentru care Romania, nefiind in zona euro, a adoptat Tratatul fiscal. Acesta este motivul pentru care Romania in 2012 a facut declaratia politica in Consiliul European ca doreste sa participe la uniunea bancara. Integrarea Romaniei este esentiala pentru ca in perioada urmatoare sa devenim un membru extrem de puternic al Uniunii Europene. De aceea, ma surprinde putin si pesimismul introdus in ultima perioada, atat la nivelul Guvernului, cat si la nivelul Bancii Nationale, cu privire la adoptarea monedei euro. si aici as vrea sa fiu foarte clar, ambiguitatea legata de adoptarea monedei euro nu face bine Romaniei’, a afirmat Basescu, prezent duminica la o dezbatere organizata de Fundatia Miscarea Populara.
El a admis ca este foarte adevarat ca termenul initial a fost 2017 si ca a trebuit sa fie amanat deoarece a venit criza.
‘Dar faptul ca spunem ‘vedem noi, prin 2020, prin 2019, prin 2030′ nu face bine din punct de vedere al credibilitatii. Sigur, o spun foarte deschis, indeplinirea criteriilor de la Maastricht nu mai este suficienta. Cele cinci criterii de convergenta care te trimiteau automat in zona euro nu sunt suficiente, si asta s-a dovedit chiar pe timpul crizei. tari din zona euro sunt tari care au avut cea mai mare problema. Cele mai mari probleme nu le-au creat tarile din afara zonei euro, ci statele din interiorul zonei euro. Ce a aratat criza? A aratat ca poti sa fii in zona euro, poti sa fi indeplinit criteriile de la Maastricht, dar, daca economia nu este competitiva, nu rezisti nici crizei, nici competitiei’, a explicat presedintele
Isarescu: Romania e gata sa intre in zona euro la anul, din punct de vedere al criteriilor nominale
Isarescu si-a reconsiderata pozitia si se arata mai prudent in legatura cu oportunitatea adoptarii rapide a zonei euro. Romania ar trebui sa reduca din decalajul fata de media UE, inainte ca BNR sa piarda controul politicii monetare.
„Un decalaj prea mare din punct de vedere al convergentei reale risca sa complice gestionarea ciclurilor economice in absenta unei politici monetare independente”, se arata intr-o prezentare a guvernatorului Mugur Isarescu, postata pe site-ul BNR.
insa, din punct de vedere al criteriilor de convergenta, Romania ar putea fi gata chiar de anul viitor sa inceapa procesul de adoptare a euro – care incepe prin intrarea in mecanismul ratelor de schimb – ERM II.
„Romania a realizat progrese semnificative in sensul indeplinirii criteriilor de convergenta”, se arata in prezentarea lui Isarescu.
in momentul de fata, Romania indeplineste trei din cele cinci criterii de la Maastricht: cursul de schimb nu a variat cu mai mult de 15% in ultimii doi ani fata de nivelul din noiembrie 2011, deficitul bugetului general consolidat nu depaseste 3% din PIB, iar datoria publica este la 37,9% din PIB, sub pragul de 60%.
„Doar rata inflatiei si ratele dobanzilor pe termen lung depasesc inca valorile de referinta ale criteriilor de la Maastricht, insa cele mai recente proiectii sugereaza indeplinirea acestora in cursul anului 2014”, se arata in prezentarea guvernatorului.