[dropcap]S[/dropcap]iguranta banilor tai este importanta in orice moment si pentru a asigura protectia finantelor tale poti sa urmezi cateva sfaturi simple care te feresc de aceasta problema.
* Nu iti nota PIN-ul pe card sau pe o hartie pe care o pastrezi impreuna cu cardul. Este regula de baza pentru a preveni retragerile neautorizate.
* Nu iti seta PIN-uri usor de recunoscut – combinatii de cifre precum 1234 sau 0000 sau anul nasterii.
* Daca bancomatul pe care vrei sa il folosesti nu iti inspira incredere, mai bine nu il folosi. Semnele care ar trebui sa iti ridice suspiciuni sunt: benzi adezive sau semne de vandalism in dreptul fantei prin care se elibereaza banii, piese suprapuse peste fanta prin care se introduce cardul/tastatura, dispozitive conectate. De asemenea, daca langa bancomat gasesti cutii/stative, este mai bine sa fii precaut. Cel mai probabil, nu banca a pus acele obiecte acolo, ci o persoana care incearca sa filmeze clientii cand isi introduc PIN-ul.
* Nu lasa vanzatorul sa plece cu cardul tau. Comerciantii trebuie sa amplaseze POS-urile la vedere. Daca vanzatorul ascunde cardul, sau se intoarce cu spatele, exista riscul ca acesta sa incerce sa-ti copieze datele de pe card.
* Pentru cumparaturi pe Internet, prezenta fizica a cardului nu este necesara, nici cunoasterea codului PIN. De aceea,ai grija cum iti pastrarezi cardul bancar astfel incat informatiile de identificare (numar card, data expirarii, nume, cod CVV2, ,etc) sa nu ajunga la alte persoane.
* Nu accepta ajutorul persoanelor care ofera “suport” la retragerea de numerar de la ATM sau la aparente “erori” ale bancomatului.
* Daca, atunci cand vrei sa scoti bani de la ATM, observi ca cineva sta prea aproape si se uita insistent la ce faci, ia masuri suplimentare astfel incat sa nu vada PIN-ul pe care-l introduci.
* Semneaza cardul bancar pe verso, in momentul primirii acestuia. Daca iti este furat, iar semnatura de pe card nu coincide cu cea de pe chitanta, poti avea noroc ca vanzatorul sa sesizeze diferentele si sa blocheze cardul.
* Verifica lunar extrasul de cont. Daca apar tranzactii suspecte, adreseaza-te bancii cat mai repede. De fiecare data, solicita de la comerciant chitantele pentru tranzactia efectuata, chiar daca nu a fost aprobata.
Cum te feresti de clonarea cardurilor
[dropcap]C[/dropcap]opierea datelor stocate pe banda magnetica a cardului, folosind dispozitive electronice speciale se numeste “skimming”, iar aceasta operatiune se poate realiza fie la ATM, fie la POS (comercianti).
Atentie la bancomate
Clonarea cardurilor la bancomate se realizeaza prin fixarea unui dispozitiv de copiere pe fanta de introducere a cardului, in vederea copierii informatiilor de pe banda magnetica si a unei tastaturi false sau a unei mini camere video pentru inregistrarea PIN-ului in momentul introducerii acestuia.
Atentie cand platiti cu cardul
POS skimming-ul se realizeaza in momentul in care este efectuata o plata la un comerciant (POS) si ulterior cardul este trecut suplimentar si printr-un alt dispozitiv pentru a copia informatiile de pe banda magnetica.
Cum identificati o tentativa de skimming?
ATM-ul are urme de vandalism sau adeziv. Tastatura sau partea ATM-ului ce contine fanta de introducere a cardului sunt detasabile. Puteti incerca sa le miscati in plan vertical. In cazul tentativelor de frauda la comercianti, acestia vor incerca sa manipuleze cardul in afara razei tale vizuale.
Articol realizat de specialistii Volksbank