Lipsa experientei in afaceri si a banilor nu este neaparat un motiv sa renunti la visul de antreprenor. Poti invata sa manageriezi o afacere, sa castigi competentele si banii necesari daca apelezi la un Business Angel. Iar noile reglementari ale Guvernului au dat „unda verde” acestora in a sprijini micii inpreprinzatori.
Proiectul prin care Departamentul pentru IMM-uri si-a propus sa reglementeze pentru prima data finantarea afacerilor mici si mijlocii cu ajutorul investitorilor de tip „business angels“ a fost aprobat in luna octombrie a anului trecut.
Ce prevede masura guvernului
IMM-urile, dar si start-up-urile care au nevoie de finantare pentru a se dezvolta vor putea apela oficial la ajutorul unui „business angel“. Acestea nu pot obtine finantare din partea bancilor, inca reticente in a acorda bani businessurilor mici, predispuse la risc.
In schimbul unor parti sociale cedate unui business angel, micii antreprenori care vor sa obtina finantare din partea investitorului vor primi de la acesta un imprumut fara dobanda.
Ce avantaje ofera statul unui investitor business angel
Timp de trei ani, business angel-ul va beneficia de scutiri fiscale pe veniturile care ii revin din dividende (nu pot depasi imprumutul acordat de el micului antreprenor) si va fi scutit de impozit pe profitul care ii ramane odata ce decide sa faca un exit din businessul finantat.
Totul despre relatia cu un business angel
Un business angel ofera suport financiar pentru proiecte, chiar inainte de lansarea pe piata, proiecte care nu ar putea accesa usor un alt tip de finantare – credit bancar, finantare start-up, linie de credit, bursa, etc.).
Un astfel de antreprenor cu resurse financiare proprii, va organiza echipa, va ajuta la dezvoltarea si punerea in practica a proiectului.
Va aduce plus valoare prin experienta sa, dar va veni si cu finantarea necesara
Investitia unui Business Angel poate varia de la cateva mii la cateva sute de mii de euro. Exista investitori interesati de IT sau turism care sunt atrasi de proiecte mai mici si investitori in imobiliare sau productie, de exemplu, care urmaresc proiecte mari.
In schimb, un Business Angelul solicita cedarea unei parti din actiuni. Un Business Angel nu cere nicio garantie pentru sumele oferite, spre deosebire de o banca sau de alte tipuri de finantare.
Domeniile in care se poate implica un Business Angel sunt diverse, dar gama investitiilor este totusi limitata de valoarea acelui proiect: cand proiectul necesita o finantare mare, de cele mai multe ori proiectul poate fi sustinut de o institutie – banca, fond de investitii, mai multi investitori strategici – si nu un business angel.
Domeniile cele mai vizate, care au adus bani si interes din partea unor business angel din Romania sunt serviciile de afaceri, imobiliarele, turismul si afacerile in domeniul IT.
Potrivit Departamentului pentru IMM-uri, in Romania avem cam 50 de investitori individuali, denumiti generic „Business Angels”.
Cei cativa investitori din Romania gata sa sprijine antreprenorii tineri au creat si un profil tipic al celor interesati de dezvoltarea afacerii cu ajutorul lor: tanar, ambitios, inteligent si motivat, dar fara foarte multa experienta.
Ce urmareste un Business Angel atunci cand va analiza proiectul tau
– asumarea neconditionata de catre antreprenor a unui risc alaturi de business-angel, in respectivul proiect;
– experienta antreprenorului in domeniul in care se incadreaza proiectul de afaceri propus;
– realizarile concrete pana in prezent ale acestuia in domeniul respectiv (si in general);
– reputatia, etica acestuia atat in afaceri si in viata privata.
In primul contact cu un Business Angel, „dosarul de proiect” propus spre analiza trebuie sa contina in mare o prezentare a firmei si a ideii de afaceri, oferta si piata pe care opereaza firma solicitanta, numarul de angajati necesar si nevoile financiare.
Daca ai starnit interesul unui Business Angel ai castigat urmatoarea intalnire: urmeaza analiza amanuntita a business plan-ului. Urmatoarea etapa iti poate aduce langa tine un investitor, un Business Angel.