BCR a invitat astăzi reprezentanții mass-mediei la un briefing de presă, întâlnirea fiind organizată cu scopul de a discuta deschis despre două teme de interes public, respectiv despre cadrul legislativ și despre abordarea comercială a creditării persoanelor fizice în România. Prin vocea președintelui executiv, Sergiu Manea, și a vicepreședintelui Retail & Private Banking, Dana Demetrian, BCR a reiterat faptul că instituția de credit dorește să construiască un viitor bun împreună cu proprii clienți și că va continua să facă banking în România, indiferent de acțiunile legislative care vor afecta sistemul bancar.
Sergiu Manea a vorbit pe larg despre tensiunile dintre bănci și clienți, considerând că este o mare greșeală să facem referire la un eventual război între cele două tabere. „Este îngrozitor de greșit să se folosească sintagma de război între clienți și bănci. Pentru BCR, nu există nimic mai important decât portofoliul de clienți. Faptul că, de-a lungul timpului, am câștigat patru din cinci procese intentate de clienți, nu ne-a împiedicat să facem oferte comerciale tuturor clienților”, a subliniat șeful BCR.
În opinia sa, acuzația că băncile nu și-au ajutat clienții afectați de criză este un mit. ”Auzim tot mai des critica referitoare la faptul că băncile nu și-au urmat credoul de servire a clienților, iar când a apărut criza au avut o atitudine distantă, că sprijinul voluntar și consistent al băncilor a lipsit. E unul dintre cele mai des vehiculate argumente ale criticilor băncilor, ceea ce a permis apariția de acte legislative cu caracter de retorsiune. E un mit. Nu negăm că au existat situații dificile, am simtiț-o și noi și acționarii noștri, dar este important să înțelegem că soluțiile comierciale au existat, există și vor exista. Sunt acțiuni concrete de împărțire a poverii atunci când este cazul, însă modificarea parametrilor de risc în mod punitiv nu reprezintă o soluție pe temen mediu și lung”, a declarat Sergiu Manea.
Președintele executiv al celei mai mari bănci din România a mai spus că nu este de acord cu aplicarea retroactivă a legii privind darea în plată, în acest sens evidențiind faptul că BCR va contesta în justiție caracterul anticonstituțional, în cazul în care alte instituții abilitate nu o vor face înainte ca legea să intre în vigoare. „Cred că există filtre instituționale care vor analiza caracterul anticonstituțional al actului normativ”, a menționat Sergiu Manea, făcând referire la Președintele României, parlamentari sau alte instituții care pot contesta la Curtea Constituțională legea privind darea în plată. Dacă acest lucru nu se va întâmpla însă, BCR va apela o instanță de judecată printr-un proces similar celor care vizează clauzele abuzive la credite.
”Nu vom permite să fim abuzați și ne vom apăra drepturile”, a evidențiat Sergiu Manea. Totodată, șeful BCR anticipează faptul că instituția de credit va modifica ”parametrii de risc” a produselor de finanțare imobiliară după apariţia legii privind darea în plată, în functie de varianta finală a actului normativ.
„În funcţie de forma în care vom avea legea este foarte probabil că vom modifica parametrii de risc”, a subliniat Sergiu Manea. Cea mai previzibilă schimbare este majorarea avansului necesar pentru accesarea unui credit ipotecar, așa cum au procedat deja mai multe instituții, cum ar fi Raiffeisen Bank, Banca Românească, Garanti Bank, Bancpost, BRD sau Intesa Sanpaolo Bank. O asemenea decizie ar însemna practic blocarea accesului la împrumuturi pentru o mare parte a populației.
”Cererea pentru credite ipotecare standard în lei, cu avans de 15% nu a crescut semnificativ în ultimele luni de când se discută despre legea privind darea în plată. Acest lucru ne arată lipsa cronică de capital a populației”, a mai precizat Sergiu Manea