Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a afirmat astăzi, din nou, că BNR a identificat pentru prima oară în economia românească „un risc sistemic sever”. „Raportul asupra stabilității financiare prezintă o hartă a riscurilor. Actualul raport menține cele șase riscuri identificate în cel precedent și adaugă încă două noi: un risc sistemic sever, legislativ sever și un risc sistemic ridicat, dat de posibila ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană”, a explicat guvernatorul, în conferința de prezentare a Raportului asupra stabilității financiare, aprilie 2016.
„În ultimele şase luni s-au intensificat iniţiativele care îşi propun să modifice retroactiv aspectele din sistemul bancar. Legea dării în plată este cea mai cunoscută. Toate propunerile privind cadrul legislativ în domeniul financiar bancar se concentrează intr-un risc sistemic sever”, a spus Guvernatorul la prezentarea raportului asupra stabilităţii financiare. Marea problemă a acestei inițiative legislative este retroactivitatea, spune Mugur Isărescu
Seful BNR vorbeşte despre un risc sever impus de aceste iniţiative menite să creeze instabilitate. Guvernatorul face referire la toate initiavele legislavite mentite sa aduca „aport politic crescut”, fara o analiza economica atenta.
Guvernatorul s-a arătat îngrijorat şi de riscul economic pe care îl vom va suporta în cazul în care Marea Britanie va alege să parăsească UE (Brexit).
„Azi vorbim pe plan internațional despre coborârea sub zero a dobânzilor, despre stagnarea seculară, teme care acum 50 de ani erau de neimaginat. Într-un astfel de mediu extern, trebuie să fim atenți ce rămâne — și fundamentele economie de piață trebuie să rămână—, ce se schimbă, să fim atenți să nu creăm vulnerabilități interne suplimentare care să se adauge acestor mari schimbări externe”, a mai spus Isărescu.
Într-un raport de țară pentru România, din luna februarie ac., Comisia Europeană a formulat o serie de critici, subliniind că „dacă va fi adoptată din nou de către Parlament în forma sa originară, legea privind darea în plată poate genera un risc sistemic pentru întregul sector bancar, cu riscuri pentru stabilitatea sectorului financiar și cu implicații asupra întregii economii”.