Mugur Tolici, directorul de HR al Băncii Naţionale, spune că în BNR salariul de bază este referinţa atunci când se discută despre sistemul de salarizare al instituţiei, iar pe lângă acest nivel de încadrare poate exista un bonus de performanţă care nu depăşeşte valoarea unui salariu lunar de bază. Conducerea nu poate lua acest bonus.
Din septembrie, schimbările din BNR vor fi vizibile. Salariile şi discuţiile din cadrul CA vor fi publice.
Mugur Tolici, un manager cu 22 de ani de experienţă în BNR, a răspuns unor întrebări trimise de ZF. Directorul de HR al BNR spune că boardul BNR – guvernatorul, cei trei viceguvernatori şi cei cinci membri neexecutivi – îşi va publica veniturile obţinute în cadrul băncii.
„În BNR, angajaţii cu studii superioare reprezintă 74 la sută, peste 30 la sută dintre aceştia având studii la nivel de master şi/sau doctorat. Peste 30 de salariaţi au absolvit programe de studii la universităţi de prestigiu din străinătate, iar 50 de salariaţi deţin certificări internaţionale care se obţin după ani grei de studiu şi de muncă şi care îi situează pe deţinătorii acestora în prima linie ca atractivitate pe piaţa muncii. Aproape 400 de salariaţi îşi desfăşoară activitatea în arii cu un grad de complexitate foarte ridicat, în care acumularea cunoştinţelor profesionale şi a experienţei necesită eforturi susţinute. Pentru multe dintre aceste posturi BNR concurează cu instituţii din străinătate, în România nefiind echivalent pentru acestea în alte organizaţîi: politică monetară, stabilitate financiară, reglementare şi supraveghere prudenţială, rezoluţie bancară, modelare şi prognoze macroeconomice”, afirmă Tolici.