După surprizele din 2016, este tentant să presupunem că 2017 va livra mai mult decat predecesorul. „Meteorologii” financiari consemnează, deja, o cantitate mare de energie risipită pe discutiile despre riscurile politice într-un an cu alegeri cheie în Franța, Germania și Olanda, scrie The Banker, într-un material ce previzionează anul bancar 2017.
2017 va fi un an bun pentru bănci, consideră analistii The Banker. Creșterea populismului – sub formă de Brexit, Trump și referendum italian – va atinge anul financiar-economic în care deja am intrat.
Insa, nu de aici pot veni socurile economice. Nu cele mari.
Anaistii consideră că aceste socuri politice nu vor avea neaparat consecințe economice negative pentru bănci:
Brexit – nu a devasta economia Regatului Unit
SUA – Bursa a reacționat pozitiv la victoria lui Donald Trump, datorita faptului că se anuntă reducerile de taxe și cheltuielile cu infrastructura.
Rezultatul bancar semnificativ al acestor două evenimente este unul sigur: ciclul economic cu dobanzi mici se incheie, ratele dobânzilor sunt pe un drum ascendent in 2017.
Condițiile de business & finance ce pot influenta zona euro se referă la marea necunoscută – China.
„Preocuparea mare pentru 2017 este China. Ani de creditare rapidă și de creșteri distorsionate sunt obligate să apară în bilanțurile băncilor la un moment dat”, potrivit analizei The Banker.
China a cheltuit rezerve considerabile în încercarea de a opri deprecierea monedei și în cazul în care nu reușesc negocierile comerciale cu Președintele Trump, situatia ar putea deveni mult mai încărcată.
Mare eroare din 2017?
Concetrarea doar asupra problemelor din zonele vizate (SUA, Germania, Olanda, Italia, Brexit) și nu asupra Chinei.