Reducerile de dobanda ale BNR nu au dat inca roade. Bancile au scumpit creditele in lei pentru populatie chiar daca se finanteaza mai ieftin. Creditele in lei pentru persoane fizice s-au scumpit in februarie dupa trei luni consecutive de scadere pentru ca bancherii cauta sa-si rotunjeasca veniturile din marje chiar intr-un moment in care platesc mai putin pentru a atrage resurse. Dobanda medie la creditele in lei acordate populatiei a crescut cu 0,1 puncte procentuale in februarie, pana la 12,3% pe an, dar in paralel bancile au taiat un sfert de punct procentual din bonificatiile platite la depozite, care au ajuns la un minim de 6,5% pe an, potrivit datelor BNR, scrie astazi Ziarul Financiar.
Marja de castig (diferenta dintre dobanda la depozite si cea la credite) a urcar la 5,8 puncte procentuale, cu 0,35 puncte peste cea din luna ianuarie.
Scumpirea creditelor a avut drept principala cauza dorinta bancilor de a-si majora marjelor de castig si nu alti factori externi. Asta pentru ca indicii Robor la trei si sase luni, utilizati ca referinta in majoritatea contractelor de credit au scazut cu jumatate de punct procentual. Bancile si-au ingrosat serios marjele desi miscarea a fost diluata de ieftinirea banilor pe piata.
Bancile au in continuare costuri semnificative cu marjele de risc. Problema mai serioasa este insa aceea ca institutiile de credit amana in continuare adaptarea la noul context economic, care poate presupune restructurari serioase atat a personalului cat si a activelor.
Singurul lucru palpabil pe care se pricep bancherii sa-l faca acum este insa acela de a-si ingrosa veniturile pe seama putinilor clienti ramasi.