Italia va angaja până la 17 miliarde de euro (19 miliarde de dolari) pentru a curăța cele două bănci cu probleme – Banca Popolare di Vicenza SpA și Veneto Banca SpA. Comisia Europeană a aprobat planul de salvare, potrivit Bloomberg.
Intervenția va include sprijinul statului pentru Intesa Sanpaolo SpA pentru a cumpara cele doua banci pentru o sumă simbolică, a declarat ministrul de finanțe Pier Carlo Padoan duminică, după o întâlnire de urgență a cabinetului de la Roma.
Italia va plăti băncii Intesa circa 5,2 miliarde de euro pentru a prelua activele „bune” ale celor două bănci, fără a afecta ratele de capital, a declarat Padoan, potrivit Bloomberg.
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului include specificația că sucursalele celor două bănci şi angajaţii vor face parte din Intesa Sanpaolo, începând de luni dimineaţă.
Creditorii vor fi împărțiți în bănci „bune și rele”, iar băncile vor fi deschise astăzi, a declarat premierul Paolo Gentiloni. Intervenția a fost necesară deoarece depozitele si deponentii au fost în pericol, a spus acesta.
Activele neperformante vor fi trecute la o bancă „rea”, care va fi finanţată parţial de stat, creditele neperformante ajungand într-un fond special.
Încă 12 miliarde de euro vor fi disponibile pentru acoperirea eventualelor pierderi suplimentare, a declarat Padoan. Trezoreria italiană estimează ca valoarea reala a pierderilor se va situa la aproximativ 400 de milioane de euro. Această sumă este deja inclusă în fondurile furnizate către Intesa.
Guvernul a încercat luni de zile să găsească o cale de a menține băncile pe linia de plutire, inclusiv un apel către oamenii de afaceri bogați din regiune pentru a contribui la salvare. Aceste eforturi s-au încheiat vineri, când BCE a declarat că cele două bănci au eșuat si vor trebui inchise.
Banca Centrală Europeană anunţa vineri că vrea să închidă două bănci italiene – Veneto Banca şi Banca Popolare di Vicenza – din cauza neîndeplinirii cerinţelor de capitalizare. BCE a precizat că a supravegheat atent Veneto Banca și Banca Popolare di Vicenza încă din 2014, când a fost clar că au deficit de capital.
”Ambele bănci au prezentat planuri de afaceri care au fost considerate fără credibilitate de către BCE”, potrivit comunicatului de presă.
Potrivit presei din peninsula, activele neperformante ale celor două bănci, estimate la circa 20 de miliarde de euro, ar putea să fie preluate de Intesa Sanpaolo, a doua bancă din Italia. Sursele vorbesc deja despre negocieri cu autorităţile de la Roma pentru preluarea activelor, contra unor condiţii foarte stricte.
O altă ipoteză vehiculată: guvernul italian este dispus să plătească 17 miliarde de euro pentru a salva cele două bănci – afirmă jurnaliştii italieni.
Veneto Banca este prezentă şi în România.
In 2014, ca urmare a fuziunii dintre bancile Veneto Banca s.c.p.a. si Banca Italo Romena S.p.A., prin absorbtia celei din urma de catre prima, Sucursala Bucuresti a Bancii Italo Romena isi va schimba denumirea in Sucursala Bucuresti a Veneto Banca, adoptand brandul si identitatea vizuala a bancii-mama.
In iunie 2016, Veneto Banca a initiat procedurile de vanzare a subsidiarelor din strainatate, inclusiv din Romania, din cauza problemelor mari din Italia, unde banca-mama avea grave probleme – se vorbea deja despre preluarea de catre fondul de salvare al bancilor.
Banca lansa, pe 8 iunie, o oferta publica initiala prin care sa atraga 1 mld. euro pentru a se incadra in cerinţtele de solvabilitate.
Veneto Banca incerca astfel sa vanda operatiunile din Romania si Republica Moldova. In Romania, Banca Transilvania si OTP Bank pareau interesate de activele Veneto Banca, conform unor surse de pe piata bancara.
Veneto Banca Romania are o cota mica de piata aprox. 1,5%, cu un portofoliu de clienti buni, fiind specializata in finantari pentru firmele italiene cu afaceri pe teritoriul Romaniei.