Programul Start-up Nation va continua și anul viitor, iar dacă sunt mici start-up-uri interesate, inclusiv din Germania, se pot înscrie pentru finanțare, a declarat, luni, Ilan Laufer, ministru pentru Mediul de Afaceri, într-o conferință organizată de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România).
„Dacă sunt mici start-upuri, inclusiv din Germania, care vor să aplice pentru Start-up Nation, o pot face, pentru că programul va continua și anul viitor. Grantul maxim este de 200.000 lei, avem două surse de finanțare, avem 500 milioane lei care sunt din fonduri europene nerambursabile și 1,2 miliarde lei, credite bugetare. În total, programul are 1,713 miliarde lei. Mai mult de 75% dintre cei care au aplicat pentru Start-up Nation sunt tineri absolvenți, din 2012 până în prezent. 45% din totalul antreprenorilor care au aplicat sunt femei și cred că este o premieră la nivel european. Noi ne-am asumat ca obiectiv finanțarea a 10.000 de start-uri. Cred că anul acesta, cu bugetul pe care îl avem, vom reuși undeva peste 9.000, pentru că nu toți au atins un grant maxim”, a spus Laufer.
El a precizat că Executivul are flexibilitate în ceea ce înseamnă mediul de afaceri.
„Vă garantez că s-au luat în serios toate propunerile care au venit. Chiar dacă un Guvern își dorește și are un program de guvernare asumat și votat în Parlament, și în acest caz este necesară o consultare cu mediul de afaceri și cred că se dorește și se încearcă de fiecare dată să ajungem la un numitor comun. România este o țară foarte stabilă și predictibilă. Chiar dacă unii și alții doresc să spună că este altfel, s-a demonstrat că atunci când este ceva concret lucrurile sunt analizate foarte în serios și nu se iau măsuri fără a fi consultat și mediul de afaceri”, a mai arătat ministrul
La rândul său, Dragoș Anastasiu, președinte AHK România, a spus că „inovațiile” din domeniul fiscal „ating” firmele membre ale Camerei de Comerț.
„Nu toate start-up-rile din România gândesc imediat că trebuie să meargă în străinătate, ci rămân în România. Trecem printr-o perioadă interesantă, dar și turbulentă, avem schimburi intense cu conducerea (Guvernului n.r.), există multe subiecte care ne motivează, ne interesează. Sunt multe inovații în ceea ce privește domeniul fiscal care ne ating și pe noi. Noi, ca și Cameră de Comerț Româno-Germană, întreținem această conversație cu conducerea în mod responsabil, astfel încât ceea ce accentuăm întotdeauna este predictibilitatea, o privire pe termen lung, mai bine să gândim de trei ori și să acționăm o dată și așa mai departe”, a precizat Anastasiu.