Pilonul II de pensii va deveni opțional așa cum a declarat ieri Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu. “Noi ne-am hătorât ce vrem să facem. Şi este ceea ce am comunicat de anul trecut, şi anume să fie opţional acest Pilon II. Fără doar şi poate este bătută în cuie varianta aceasta”, a menționat oficialul la RomaniaTv.
Acest demers este o capcană, un ”cadou otrăvit” pe care îl plănuiesc guvernanții, deoarece la pensie devii dependent de stat în privința veniturilor, iar statul nu s-a dovedit un foarte bun administrator, explică analiștii economici. Asociaţiile de specialitate au tras un semnal de alarmă privind sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii.
Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), alături de mai multe organizaţii, a cerut Guvernului să menţină neschimbat modul de funcţionare al Pilonului II de pensii. Comisia Europeană a criticat reducerea contribuţiei virate Pilonului II de pensii administrate privat, avertizând că această măsură va pune probleme suplimentare sistemului de pensii.
La finalul anului trecut, Guvernul a decis reducerea procentului de plată către Pilonul II de pensii, cel administrat de firmele private, de la 5,1% la 3,75%. Între timp, Guvernul s-a răzgândit și se gândește ca Pilonl II de pensii să devină opțional, după cele mai recente declarații venite din partea guvernanților.
Cu ce efecte? Ne explică Horia Braun…
Ne-a răspuns Economistul Șef al BCR, Horia Braun, într-un interviu pentru Revista BankingNews ce va fi prezent în cadrul ediției lunii iunie 2018.
Horia Braun amintește, astfel, care sunt vulnerabilitățile actuale ale României și explică cum aproximativ 70% dintre contribuțiile la fondurile de pensii private sunt direcționate în finanțarea deficitului bugetar. Economistul a explicat, în exclusivitate pentru Revista BankingNews, cum a procedat Ungaria când a decis naționalizarea pensiilor și cum cele două decizii nu pot fi comparate.
„Înainte de toate, nu trebuie să pierdem din vedere faptul că România este vulnerabilă pe partea de deficit, în sensul că statul trebuie să finanțeze deficitul bugetar. Cum în ultima perioadă au existat niște sincope pe linia atragerii resurselor necesare, problema ar putea să se acutizeze dacă intențiile legate de Pilonul II se concretizează. Aproximativ 60-70% dintre contribuțiile la fondurile de pensii private sunt direcționate în finanțarea deficitului bugetar. Dacă aceste contribuții sunt redirecționate către stat, deficitul bugetar nu cred că va scădea, pentru că a fost planificat la 3% și nu cred că se va modifica. Dimpotrivă, statul va cheltui acei bani, deci nevoia de finanțare va rămâne aceeași, în timp ce oferta de fonduri pentru a finanța acel deficit va scădea din partea jucătorilor locali. Atunci, banii vor trebui să fie luați cel mai probabil din străinătate, iar aici pot apărea probleme”, spune pentru Revista BankingNews, Horia Braun.
Horia Braun: În România nu vorbim despre cum înlocuim acea sursă de capital local
„Nu suntem la faza de risc, dar ne putem crea singuri niște riscuri suplimentare. Tocmai de aceea trebuie să fim prudenți când luăm decizii de genul acesta. De exemplu, în Ungaria, atunci când a fost naționalizat sistemul de pensii private, 30% din stocul datoriei locale era deținut de fondurile de pensii. Cu greu au reușit să treacă peste perioada imediat ulterioară naționalizării, dezvoltând totuși condiții ca acei bani locali care finanțau deficitul să fie înlocuiți tot cu o sursă locală. S-au creat astfel condiții pentru ca fondurile de investiții să crească mai mult. S-au emis, totodată, destul de multe titluri de stat către populație, direct, iar băncile au primit tot felul de stimulente pentru a-și crește expunerea pe titlurile de stat. Ori în România vorbim doar despre cum să aducem contribuțiile de la Pilonul II către Pilonul I, dar nu vorbim despre cum înlocuim acea sursă de capital local. Nu facem nimic în sensul acesta. Pentru o strategie corectă, trebuie să te gândești și la partea aceasta”, a mai declarat economistul-;ef al BCR ]ntr-un interviu pentru revista BankingNews.
Interviul integral ce cuprinde teme de actualitate din economia românescă va fi publicat în Revista BankingNews, ediția lunii iunie 2018.