Există sanse mari ca Italia să fie sancționată de Comisia Europeană dacă se abate de la țintele de deficit bugetar, potrivit analiștilor. Miercuri, Comisia Europeană a respins bugetul Italiei pe 2019, deoarece contravine reglementărilor fiscale ale UE, dar autorităţile de la Roma au anunţat că nu intenţionează să-şi schimbe planurile.
Posibilitatea ca Italia să intre în incapacitate de plată a datoriei nu poate fi exclusă, este de părere Andrew Balls, director în cadrul PIMCO, cel mai mare fond de investiţii în obligaţiuni din lume, transmite Reuters. Acesta a adăugat că emiterea unei monede paralele sau redenominalizarea lirei italiene sunt scenarii mult mai plauzibile, potrivit Agerpres.
„Incapacitatea de plată a datoriei publice este puţin probabilă, dar nu este o probabilitate zero. Un scenariu mult mai plauzibil ar fi o combinaţie între emiterea unei monede paralele sau chiar redenominalizarea”, a declarat Andrew Balls, la o conferinţă desfăşurată la Londra.
„California a emis o monedă paralelă în 2008, deci, dacă s-a putut întâmpla, nu este evident că nu s-ar putea întâmpla în Italia”, a spus oficialul PIMCO.
În 2015, când Grecia trecea prin cea mai gravă criză economică din istoria recentă și se vobea inclusiv despre Grexit, o variantă luată în calcul de către Eurogrup și BCE pentru rezolvarea crizei datoriilor a fost și introducerea unei monede naționale paralele cu euro. Aceasta ar fi fost folosită pentru plata cheltuielilor guvernamentale, inclusiv pentru salariile funcționarilor și pentru pensii, și ar fi permis Guvernului să păstreze rezervele în euro pentru a plăti datoriile către creditorii externi. Acest scenariu nu a mai fost pus în practică, deoarce Atena a reușit să convingă zona euro să-i împrumute mai mulți bani, în schimbul unor reforme și concesii pe care Guvernul a fost dispus să le facă.