Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: În ce investim când piețele sunt instabile?
Share
Notification Show More
Latest News
De la 2% la 4%: impozitul pe cifra de afaceri a băncilor se dublează. Câți bani va strânge statul în 2025 și 2026?
Stiri de top
Intesa Sanpaolo Bank Romania lansează o ofertă de credit ipotecar cu dobândă fixă de la 4,89% și stimulente pentru refinanțare. Alin Fodoroiu: ”Am construit această ofertă cu gândul la nevoile actuale ale oamenilor care își doresc să aibă un preț corect, costuri inițiale mai mici și o rată lunară predictibilă”
Stiri de top
UNCHAIN Festival 2025 a oferit ce lipsește cel mai mult Europei: intersecții reale între industrii și conexiuni de încredere. Alexandra Pollack: ”Anul acesta ne-a arătat tuturor că viitorul finanțelor în Europa Centrală și de Est nu va fi conturat de jucători individuali, ci de ecosisteme”
Stiri de top
Peste 14.000 de profesori au accesat Life-Lab.ro, platforma educațională, care introduce educația financiară la fiecare materie. Nicoleta Deliu-Pașol: ”Scopul BCR este sa ajute românii, de toate vârstele, să aibă încredere în ei. Știm că educația financiară este una dintre cele mai concrete forme de a construi această încredere”
Stiri de top
BRD domină piața serviciilor de custodie: 10 ani în topul Global Finance. Claudiu Cercel: Acest premiu este o validare a eforturilor noastre constante de a oferi servicii de custodie la cele mai înalte standarde
Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Opinii > În ce investim când piețele sunt instabile?
OpiniiTop news

În ce investim când piețele sunt instabile?

Christopher Dembik
Last updated: 30/01/2019 11:34
Christopher Dembik 6 ani ago
Share
SHARE

Sunt ape destul de tulburi pentru investitori, cu nori negri deasupra economiei mondiale, venituri din profit scăzute și tot mai multe voci care anunță o nouă recesiune. Ce asseturi s-au tranzacționat cu succes când economia a mers prost? Cum putem să ne asigurăm că investim înțelept?

În vreme ce e important să păstrăm un echilibru în portofoliul nostru între risc și profit, în momente ca acestea, când economia se clatină, trebuie să fim selectivi cu investițiile. Ne uităm, azi, la detaliile de dincolo de prima pagina a ziarelor financiare și încercăm să vedem cum putem să profităm mai mult din aceste perioade de agitație.

Mai întâi, să înțelegem piața

Unul dintre indicatorii noștri preferați este indicele Saxo de impuls al creditării – al doilea factor derivativ al creșterii globale și un vector important al activității economice – indice care e acum în cădere. Valoarea e la 3.5% din PIB versus 5.9% din PIB în trimestrul trecut. Jumătate dintre țările pe care le monitorizăm, reprezentând 69,4% din PIB-ul global, au înregistrat o decelerare a impulsului de creditare.

Cu câteva excepții notabile, cum ar fi SUA, Japonia și Marea Britanie, impulsul a scăzut în piețele dezvoltate, în timp ce piețele emergente au înregistrat o creștere a fluxului de noi credite. Mesajul dat aici e că ne îndreptăm spre o încetinire a creșterii economice și a cererii. Asta dacă nu cumva lumea se pregătește de o intervenție concertată în 2019, ceea ce e cam greu de crezut.

Alte date confirmă trendul de scădere și presiunile ridicate în direcția unei posibile recesiuni. Coreea de Sud, un bun indicator al comerțului global și al creșterii economiei mondiale, trece printr-o perioadă cu idici negativi. Producția industrială a scăzut cu -1.7% in noiembrie, versus -0.2%, cât se prevăzuse. Acesta e un semnal de alarmă pentru economia globală.

Ce facem cu acțiunile?

După un declin de 9.2% al indicelui S&P 500 în decembrie, declin care a generat multă nervozitate printre investitorii în piețele financiare, mesajul nostru este să mențineți o strategie defensivă în această perioadă, cu volatilitate minimă în detrimentul expunerii. Istoric vorbind, există precedente cu scăderi semnificative ale S&P 500 care au dus la scăderi continue în următoarele 6 luni, deci e posibil să vedem mai multe evoluții negative în următoarea perioadă, așa cum am arătat în Raportul Trimestrial Saxo pe Q1. E important, de asemenea, pentru investitori, să rețină că graficele inversate nu generează neapărat piețe bearish, acțiunile cad pentru că anticipează recesiunea, ceea ce am experimentat deja la sfârșitul lui 2018 și începutul lui 2019.

Restricțiile cantitative au dus la o și mai mare volatilitate și presiune pe piețele de acțiuni. Riscul de pe piață e ridicat, dar credem că o parte dintre veștile proaste au fost deja apreciate în preț prin declinul general al valorii piețelor.

De la începutul anului, raportul PE (price-to-earning) al pieței americane a scăzut de… 15.4 ori, ceea ce l-a dus într-o zonă a normalității. De la corecția înregistrată în octombrie 2018, indicele S&P 500 pare mai puțin dependent de evoluția acțiunilor tech ale grupului FAANGM (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google/Alphabet și Microsoft). Credem că profiturile vor ajunge din nou la evoluții cu o singură cifră – în jur de 6% – în perioada următoare, dar tot putem spune că e o creștere lăudabilă după ani și ani de creșteri solide. Principalul semn de întrebare e legat de politica monetară a Rezervei Federale, deci de următorul ei pas.

Asseturi care se ”comportă” bine în perioade critice pentru economie

Privind înapoi în istorie la performanța acțiunilor, putem spune că acțiunile companiilor de consum au performat cel mai bine în perioade critice. Logica e simplă – consumatorii au nevoie de produsele acestor companii, fie că e recesiune sau nu. În perioada crash-ului dot-com (1995), sub-indicele produselor de consum a fost +28% față de -34% S&P 500. Apoi, în perioada crizei financiare, același indice era la valoarea +6%, față de -25% S&P 500.

O idee bună e să urmărim și evoluția USD în perioade de declin economic. O scădere a comerțului global – măsurat în exportuir globale – mai ales din cauza protecționismului, aduce, de obicei, un dolar mai puternic, pentru că investitorii au nevoie de plasamente sigure. Dolarul american e privit de multe ori ca o variantă de ”hedge în recesiune” pentru că e moneda în care se constituie rezervele bancare, iar lumea trebuie să cumpere USD pentru a atenua efectul de deleverage produs de companii și bănci. Am început anul cu un USD mai slab, dar, dacă grijile legate de economia SUA și a globului, în general, vor fi tot mai acute, e posibil să vedem creșteri bruște și semnificative din când în când, așa cum am văzut și în timpul recentei crize financiare.

Aurul… continuă să strălucească

Un portofoliu echilibrat este o tactică bună a oricărui investitor, chiar și în vremuri economice înfloritoare. Dar e cu atât mai important în vremuri critice. După cum spune proverbul, nu țineți ouăle într-un singur coș! Tranzacționarea multi-asset e o modalitate de a vă distribui investițiile și a vă administra inteligent riscurile, motiv pentru care Saxo Bank vă oferă posibilitatea de a tranzacționa peste 35.000 de instrumente dintr-un singur cont.

Unul dintre asseturile care nu și-a pierdut niciodată strălucirea în vremuri de restriște este aurul. Datele arată că aurul ”bate” indicele S&P 500 în perioade critice, datorită corelării negative cu acțiunile. Chiar anul trecut am văzut aurul ieșind din nou în evidență drept un asset strategic, un instrument de hedging versus USD, pentru a administra riscurile legate de deficitul bugetare al SUA și, de ce nu, un asset menit să reducă riscul global al expunerii față de creșterea economică.

În decembrie 2018, aurul a înregistrat cea mai bună lună a sa din ultimii 2 ani, iar cererea a crescut din cauza stării economiei globale. Un alt indicator ce ar trebui să ne pună pe gânduri este faptul că fondurile hedge au cumpărat poziții long pe aur în decembrie, după ce s-au poziționat short în ultimul semestru.

În orice caz, turbulențele se simt. Și, când avem de-a face cu un mediu instabil, investitorii trebuie să-și protejeze plasamentele, fără să uite că oportunitățile apar celor care investesc înțelept.

You Might Also Like

60.000 de lei în 1990 valorau un apartament. În 1997, doar o tigaie. Cum economisim eficient și ce facem cu banii puși deoparte? Sfatul specialiștilor

România, ținta avertismentelor UniCredit: creștere anemică, deficit record și risc de retrogradare. Cum se poate salva Europa Centrală și de Est și de ce nu funcționează rețeta și la noi

Topul băncilor după active în 2024. Raportul BNR dă peste cap toate calculele inițiale: surpriza vine de la CEC Bank, care și-a consolidat poziția a treia, consemnând cea mai puternică creștere. Banca Transilvania, BCR și Raiffeisen Bank – celelalte bănci care au făcut furori. UniCredit Bank nu poate ajunge deocamdată pe podium nici după fuziunea cu Alpha Bank

Cât trebuie să economisești lunar ca să ai siguranță financiară? Răspunsul specialiștilor prezenți la podcastul CSALB

Alegerile au adus un val de optimism în rândul investitorilor, BT Pay marcând un nou record istoric în prima zi post-electorală. Peste 100.000 de persoane economisesc prin intermediul fondurilor de investiții administrate de BT

TAGGED: investitii, Saxo Bank, Christopher Dembik, aur
Christopher Dembik 30/01/2019
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Christopher Dembik
Christopher Dembik este șef analiză macro Saxo Bank.
Previous Article Dan Suciu explică de ce audierea Guvernatorului nu ar putea avea loc săptămâna viitoare
Next Article CSALB: Peste 1 milion euro obținuți din negocierile consumatorilor cu băncile în 2018

– Publicitate –

- Advertisement -
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

60.000 de lei în 1990 valorau un apartament. În 1997, doar o tigaie. Cum economisim eficient și ce facem cu banii puși deoparte? Sfatul specialiștilor

o zi ago

România, ținta avertismentelor UniCredit: creștere anemică, deficit record și risc de retrogradare. Cum se poate salva Europa Centrală și de Est și de ce nu funcționează rețeta și la noi

7 zile ago

Topul băncilor după active în 2024. Raportul BNR dă peste cap toate calculele inițiale: surpriza vine de la CEC Bank, care și-a consolidat poziția a treia, consemnând cea mai puternică creștere. Banca Transilvania, BCR și Raiffeisen Bank – celelalte bănci care au făcut furori. UniCredit Bank nu poate ajunge deocamdată pe podium nici după fuziunea cu Alpha Bank

o săptămână ago

Cât trebuie să economisești lunar ca să ai siguranță financiară? Răspunsul specialiștilor prezenți la podcastul CSALB

2 săptămâni ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?