Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a fost invitat luni, în plenul Camerei Deputaţilor, la „Ora Guvernului”, la dezbaterea politică despre efectele Ordonanţei de urgenţă 114/2018. Acesta a susținut că promovarea de alternative la Ordonanţa de Urgenţă 114 este posibilă, numai dacă acestea vor fi echitabile pentru cetăţeni şi corecte faţă de economia românească.
„Suntem în această perioadă implicaţi în dezbateri pe fiecare sector în parte, dar vreau să vă spun foarte clar: vom promova dacă este cazul alternative. Doar dacă, şi o repet, acestea vor fi echitabile pentru cetăţeni şi corecte faţă de economia românească”, a spus Teodorovici.
Ministrul Eugen Teodorovici a mai declarat că nu crede că Ordonanţa de urgenţă 114 afectează Pilonul II de pensii şi nici că afirmaţia economistului şef al Băncii Centrale, Valentin Lazea, potrivit căreia marea majoritate, dacă nu chiar toate cele şapte societăţi de administrare ale Pilonului II, se gândeşte să se retragă din România din cauza condiţiilor impuse prin acest act normativ, a reprezentat punctul de vedere al BNR.
„Nu am să fac precum colegii de la BNR. I-am rugat de trei ori, nu neapărat consecutiv, dar de trei ori, ultima oară la ultimul CNSM, să înceteze cu o astfel de abordare în a-şi exprima punctul de vedere, altul decât să spunem al BNR-ului. Să ştim măcar clar. Oricine prezintă din BNR un punct de vedere pe pagina personală de Facebook, pe orice, în orice zonă, să ştim exact dacă este punct de vedere al BNR-ului. Eu nu cred că domnul economist Lazea a reprezentat punctul de vedere al Băncii Naţionale vizavi de Pilonul II de pensii”, a spus Eugen Teodorovici.
De asemenea, el a afirmat că nu crede că OUG 114 afectează Pilonul II de pensii şi a adăugat că a avut o discuţie anul trecut cu administratorii fondurilor de pensii şi că urmează să mai aibă una în perioada următoare.
Eugen Teodorovici a afirmat că România are cea mai mare diferenţă între rata dobânzii la credite şi rata dobânzii la depozite din Uniunea Europeană. Diferenţa este de 5 puncte procentuale, dublă faţă de media la nivel european, cu 40% mai mare decât cea din Polonia şi de 2,5% decât în Cehia.
În acest context, din cauza dobânzilor ridicate, băncile comerciale nu mai creditează economia reală, iar lipsa creditării frânează creşterea economică cu 0,5 puncte procentuale în fiecare an.
Citește și