Încrederea în economie s-a ameliorat în luna mai, pe fondul redinamizării investițiilor în construcții și majorării veniturilor populației, într-un context caracterizat prin nivelul redus al costurilor reale de finanțare. Indicatorul Comisiei Europene (CE) a urcat cu 0.6 puncte față de aprilie, la 101.8 puncte, evidențiindu-se majorarea indicatorilor de încredere din construcții și la nivel de consumator.
Pe de altă parte, datele publicate de Banca Națională a României indică creșterea volumului creditelor restante cu un ritm lunar de 1.1%, la 7.8 miliarde RON în aprilie – cel mai ridicat nivel din luna octombrie. În dinamică an/an acest indicator a continuat să scadă în aprilie, cu 17.1%. Rata creditelor restante a urcat de la 3% în martie la 3.02% în aprilie.
Analiștii se așteptă la creșterea graduală a ratei creditelor restante pe termen scurt, pe fondul finalului ciclului economic post-criză și majorării costurilor de finanțare.
Activele – la nivel record, profitul sectorului bancar, în creștere cu 2% față de anul trecut
Conform statisticilor publicate de BNR volumul activelor din sectorul bancar intern a crescut cu 0.2% trimestru/trimestru și cu 4.7% an/an la 451.9 miliarde lei în T1 – nivel record- , evoluție influențată de accelerarea economiei, nivelul accesibil al costurilor reale de finanțare, precum și de revizuirea măsurilor de taxare a activelor bancare.
Profitul net agregat la nivel de sector a consemnat un avans de 2.1% an/an la 1.8 miliarde RON, dinamică la care a contribuit și continuarea tendinței de scădere a ratei creditelor neperformante (la 4.9%).
Dinamica depozitelor – superioară ritmului creditării
Statisticile Băncii Centrale indică creșterea creditului neguvernamental cu 0.6% lună/lună și cu 7.6% an/an la 256.5 miliarde RON în aprilie, evoluție determinată de dinamica componentei RON (ritm lunar de 1%, 11% an/an), pe fondul nivelului redus al costurilor reale de finanțare. Depozitele neguvernamentale au consemnat ritmuri mai ridicate în aprilie (2% lună/lună și 9.9% an/an la 337.4 miliarde RON), în contextul majorării veniturilor populației și atitudinii investiționale prudente a companiilor.
Creditarea încetinește. Economiștii întrevăd decelerarea creditării pe termen scurt, pe fondul finalului ciclului economic post-criză
În primele patru luni din 2019, creditul acordat populației a ajuns la 135,445 miliarde de lei, o creștere de circa 3,85 miliarde de lei în aceeași perioadă din 2018, sub dinamica creditarii din 2018.
Creditele pentru locuințe au avut o dinamică anuală de doar 10,9%, de la rate de 13% anul trecut.
Creditul de consum este produsul care pierde viteză.
Ritmul este în scădere față de anul 2018, stocul a crescut cu doar 516 milioane de lei la miliarde de lei. Datele BNR arată că de la rate de 14% anul trecut, creditul de consum a scăzut la 9,9%.
În 2019, sectorul bancar a încorporat noi reguli, după ce Ministerul Finantelor a introdua „taxa pe lacomie” și BNR a hotarât să limiteze gradul de îndatorare al populației.
Din 1 ianurie 2019, nivelul maxim al gradului de îndatorare este de 40% din venitul net la creditele în lei şi 20% la cele în valută, în timp ce pentru pentru creditele aferente achiziţionării primei locuinţe rata maximă de îndatorare este majorată cu 5 puncte procentuale, potrivit BNR.
După patru luni de la decizia Băncii Centrale, se constată impactul direct asupra consumului, ea limitând practic cheltuielile pe credit ale populației.