Guvernul actual are nevoie de bani din cauza deficitului planificat de fostul guvern PSD, de 2,76% din PIB și a rostogolirii datoriilor ajunse la plată.
În 20 noiembrie 2019, Ministerul de Finanțe a lansat o emisiune de certificate pe 12 luni și s-a împrumutat cu 200 milioane lei, în linie cu volumul programat. Împrumutul a avut un cost mediu anual de 3.26%, în creștere cu 13 puncte bază comparativ cu nivelul de la licitația din octombrie.
De asemenea, Administrația a redeschis o emisiune de titluri cu scadența septembrie 2031 și a atras 248.7 milioane lei, peste volumul programat de 200 milioane lei. În acest caz, costul mediu anual a fost de 4.69%, în urcare cu 42 puncte bază raportat la nivelul înregistrat la licitația din luna august.
Lipsa de credibilitate pe pietele financiare, deficitul bugetar, urcă dobânzile
Potrivit analiștilor, dacă deficitul ajunge la 4% din PIB, așa cum a arată șcenariul ministrului Florin Cîțu, împrumuturile vor urca la aproximativ 88 miliarde lei, față de 72 miliarde anuntate în documentul PSD intitulat „Programul indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2019”.
Ce înseamnă acest surplus? Statul mai are nevoie de cel puțin 16 miliarde lei, doar pentru finalul de an (lunile noiembrie și decembrie).
Cert este că fostul ministru de finanțe știa de aceste probleme și le-a mascat sub o declarație pur politică, neasumându-și deciziile economice dezastruoase.
„Bugetul pe anul viitor, că m-aţi întrebat, depinde de moţiune. Acum arată foarte bine. Acum arată foarte bine şi tot ce am promis pentru anul viitor şi anii care urmează va fi aplicat. Dar cu siguranţă, vă spun sigur că dacă ea va trece anul viitor nimeni nu va închide bugetul. Sigur, sigur. Pun şi un pariu că nu se va închide anul viitor fără tăieri în cazul în care va veni Opoziţia, adică aceşti netoţi ai zonei economice. Nu vă place declaraţia mea? Nu”, spunea arogant Eugen Teodorovici, la începutul lunii octombrie.
Așadar, Guvernul PSD a calculat un necesar de finanțare de 72 miliarde lei, adică aproximativ 15 miliarde euro. Asta ne arată că statul a trebuit să atragă de pe piața internă și internațională aproximativ 1,2 miliarde de euro, echivalent în lei, în fiecare lună.
Grav este că România a crescut semnificativ deficitul bugetar fără ca banii să fie folosiți pentru investiții publice. Deficitul crește fără ca modernizarea statului să aibă loc.